Publicat 12/01/2014 13:59

El Govern desemborsa 9,3 milions per a privatitzar la planta que opta a tractar armes químiques a Tarragona

Es tracta de la indemnització a l'empresa Grecat per un procés iniciat el mes de març del 2012

BARCELONA/TARRAGONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha desemborsat fins avui 9,32 milions per poder realitzar la privatització de la planta de residus especials de Constantí (Tarragona), que estudia optar al tractament final d'armes químiques procedents de Síria, fruit de la indemnització que paga a l'operadora Gestió de Residus Especials de Catalunya (Grecat) des del març del 2012, quan va començar el procés de venda.

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat ha explicat a Europa Press que el procés de venda segueix "igual", des que el juny de l'any passat el conseller Santi Vila assegurés en una compareixença al Parlament que el preu de venda seguia fixat als 42,2 milions d'euros.

"Continua el procés negociat amb Tradebe", ha apuntat el departament, l'única companyia que manté la seva intenció d'adquirir la planta, malgrat que en un principi van ser fins a vuit les empreses que van mostrar el seu interès.

Tradebe, per part seva, ha apuntat que el procés segueix "en mans de la Generalitat" i es troba a l'espera que aquest finalitzi, mentre que Grecat ha declinat fer declaracions.

El Govern va canviar el mes de març del 2013 les condicions de venda, després que el concurs inicial quedés desert, i des d'aleshores negocia la possibilitat que el nou propietari realitzi el pagament dels 42,2 milions de manera fraccionada --com ha ofert Tradebe-- en comptes d'un únic termini --com exigia el concurs al principi--.

La venda de la planta, propietat de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), va suposar la rescissió del contracte signat amb Grecat, amb vigència fins al novembre del 2015, fet que va comportar un primer pagament de 4,92 milions d'euros en concepte d'indemnització i, des d'aleshores, un altre pagament mensual de 200.000 euros pel cost d'operar el servei i que es pagaran fins que es concreti el traspàs, quelcom que al mes vigent representa un pagament de 9,32 milions d'euros.

El preu de venda, que es concreta a la transmissió de la titularitat de 1.275 accions de l'Ecoparc de Residus Industrials (Erisa), representa tot i això menys de la meitat del total de diners públics invertit --un 40,8%-- des que va començar la seva construcció, el 1995, i que arriba a 96 milions d'euros.

ARMES QUÍMIQUES

Grecat ha confirmat aquesta setmana que estudia la sol·licitud d'una altra companyia --el nom de la qual no ha transcendit-- per fer-se càrrec de l'última fase del procés de destrucció de part de l'arsenal químic sirià, després que les armes lliurades pel règim de Bashar al Asad siguin tractades en un primer moment en un vaixell nord-americà en aigües del Mediterrani.

L'hipotètic desembarcament a Tarragona requereix del permís explícit del Govern espanyol, segons ha reconegut el mateix Govern, qui s'oposa a l'arribada d'aquestes restes químiques, ha destacat el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, la mateixa posició que defensa l'Executiu de Mariano Rajoy, ha assegurat.

L'Organisme per a la Prohibició d'Armes Químiques (Opaq) busca un o diversos socis per fer-se càrrec de 500 tones mètriques d'agents químics procedents de Síria, i tot i que fins avui ha rebut l'interès d'unes 30 empreses, les ofertes formals poden presentar-se fins al 19 de gener.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés