Publicat 18/11/2015 16:25

La Generalitat no altera pels atemptats el seu pla d'acollir fins a 5.000 refugiats

Neus Munté
EUROPA PRESS

Munté avisa que seran contundents amb qui vinculi terroristes i refugiats

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest dimecres que Catalunya està preparada per rebre entre 2.000 i 5.000 persones refugiades que calculen que "arribaran de manera lenta i progressiva", i ha assegurat que els atemptats de París no alteren el pla de coordinació.

Després de la reunió que ha mantingut el president Artur Mas amb representants d'entitats i el Comitè per a l'Acollida de Persones Refugiades, la portaveu ha admès que desconeixen el número i el calendari, i que després d'haver demanat a l'Estat més informació, han arribat a la conclusió que "el Govern espanyol no té tota la informació", tampoc.

"Els atemptats terroristes de París no alteren cap de les previsions de coordinació, sinó que ens convencen més de la necessitat de treballar en xarxa i fer pinya per a aquestes persones que viuen un París diari", ha destacat Munté, que ha assegurat que seran molt contundents davant de qualsevol missatge que pugui vincular el terrorisme amb els refugiats, i ha reiterat que cal separar molt bé els dos conceptes.

A la reunió, que ha organitzat el Govern per recollir "els plantejaments i demandes" de les entitats i per coordinar i conèixer el treball que estan portant a terme, hi ha participat el director general per a la Immigració, Xavier Bosch; el responsable del Comitè, Àngel Miret; les entitats que gestionen l'ajuda als refugiats, Creu Roja, CCAR i ACCEM; i les que cedeixen equipaments, Càritas Catalunya i Càritas Barcelona i Ordre Hospitalari St. Joan de Déu.

RETARD PER LA SELECCIÓ

La portaveu ha admès que s'estan fent esforços perquè s'acceleri l'arribada dels refugiats, però que la selecció i registre que es fa als països europeus d'entrada comporta temps, i ha subratllat que les entitats han demanat que es preservi la confidencialitat de les persones refugiades quan arribin, per la qual cosa no donaran dades concretes sobre aquests però sí que informaran del treball d'acollida.

Munté ha recordat que Catalunya disposa des de fa dos anys d'un pla de protecció internacional, que treballen per poder desplegar --i han estat també conscients i respectuosos amb la distribució de les competències--, tot i que fins ara no ha estat possible fer-ho més ràpid davant de "les circumstàncies i les restriccions pressupostàries".

UN DEUTE MORAL

Als cinc grups de treball amb els quals comptava el Comitè d'Acollida --educació per al desenvolupament, inventari de recursos, acollida, atenció sanitària i ocupació--, s'hi han sumat un grup dedicat a la infància, que requereix un treball específic, ha descrit.

Munté ha valorat molt positivament el treball en xarxa que es fa des de tots els Ajuntaments catalans, les entitats i el suport de la societat civil i ha recordat que el "deute moral" que té Catalunya, que també va veure sortir refugiats fa algunes dècades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés