Actualitzat 22/05/2014 11:41

La Generalitat estudia si ha de retornar l'euro per recepta després d'una sentència "poc clara"

Inauguración del Congreso Salud Mental: Europa 2020
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

Els Serveis Jurídics de la Generalitat estudien si l'Administració catalana haurà de reemborsar la taxa de l'euro per recepta suspesa i declarada inconstitucional pel Tribunal Constitucional (TC) a l'acusar que la sentència, enviada fa una setmana al Govern, és "poc clara".

Així ho ha assenyalat aquest dijous el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, que ha assegurat: "Quan ho tinguem decidit posarem en coneixement dels ciutadans què és el que han de fer per reemborsar aquests diners i si cal retornar en funció de la sentència".

Sobre les reclamacions presentades per l'associació El Defensor del Pacient, que ha creat un model de reclamació perquè els ciutadans que van haver de pagar el 'tiquet moderador' entre juny del 2012 i gener del 2013, exigeixin la devolució de l'euro per recepta, Ruiz ha assenyalat que el departament anirà recollint reclamacions per donar-los contestar-les quan tingui una resposta jurídica a l'assumpte.

El sindicat Metges de Catalunya (MC) s'ha mostrat contrari que la Conselleria de Salut torni la taxa de l'euro per recepta suspesa pel TC, perquè causaria un nou perjudici a un sistema sanitari amb un "pressupost debilitat".

En declaracions a Europa Press, el secretari general de MC, Francesc Duch, ha argumentat que el dany sobre la salut dels ciutadans que pogués causar aquesta mesura per implicar una barrera d'accés en les poblacions vulnerables ja està fet.

"Per tant, si s'hagués de tornar, no evitarem els perjudicis causats i provocarem un perjudici uns pressupostos que ja per si mateix són escassos", ha dit el secretari general de MC, que ha defensat que, en cas de ser obligat per sentència, aquesta devolució l'hauria de fer la Conselleria d'Economia.

El sindicat, majoritari en el sistema sanitari, es va felicitar de la suspensió de l'euro per recepta per suposar un "doble peatge" per als pacients catalans, que castigava especialment malalts crònics i amb pluripatologies, i van ser insuficients els 127.000 pacients exempts del pagament.

De tota manera, Duch ha observat que la mesura es va mantenir poc temps en vigor --poc més de sis mesos--, i la devolució dels diners no implica una "reparació d'aquest dany", segons Duch.

La Generalitat va recaptar 45,7 milions d'euros amb el cobrament de l'euro per recepta des de la seva implantació el 23 de juny del 2012 fins a la seva suspensió el 15 de gener del 2013, tot i que ha xifrat en 198 milions el cost de suprimir aquesta taxa, tenint en compte que més enllà de la recaptació directa preveia estalvis superiors als 100 milions.

La taxa es va dissenyar amb un límit màxim per persona per evitar penalitzacions als malalts crònics, tot i que les dades demostren que el 5,5% de la població que més fàrmacs consumeix va aportar fins al 32% d'allò recaptat, i això tot i que fins a 127.000 persones han estat excloses del pagament de l'impost per considerar-se vulnerables.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés