Actualitzat 05/11/2014 11:19

Gairebé 100.000 catalans han reclamat la devolució de l'euro per recepta

MEDICAMENTO, FÁRMACO, FARMACÉUTICO
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 Nov. (EUROPA PRESS) -

Prop de 100.000 catalans han reclamat la devolució de l'euro per recepta, després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués l'impost i ho declarés inconstitucional el maig d'aquest any, han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

   La taxa, la devolució de la qual es farà per transferència bancària als qui ho reclamin mitjançant un formulari disponible a l'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat, tenia un caràcter "dissuasori i no era cap barrera perquè qui no podia no la pagava", ha defensat el conseller del ram, Boi Ruiz, en una entrevista d''El Punt Avui'.

   Ruiz ha avançat a Europa Press que el sistema de devolució de la taxa, que va estar en vigor des del 23 de juny del 2012 fins al 15 de gener del 2013, depèn de la Conselleria d'Economia i Coneixement, que s'encarrega de repartir les partides entre els diferents departaments.

   Ha afegit que la devolució "no serà immediata, sinó que es recolliran sol·licituds fins a final d'any i després es veurà a quina partida es carrega l'import que calgui tornar".

   En el formulari de sol·licitud de la devolució, que té el segell del Servei Català de la Salut (CatSalut), els usuaris que hagin pagat la taxa durant el seu període de vigència han d'omplir les seves dades personals i bancàries, cosa que ha de fer un representant legal en el cas dels menors, discapacitats i pacients que hagin mort.

   En el document, s'avisa els usuaris que "es comprovarà que estiguin al corrent de les seves obligacions tributàries i que no tinguin cap deute amb la Generalitat".

45,7 MILIONS

   La Generalitat va recaptar 45,7 milions d'euros amb el cobrament de l'euro per recepta des de la seva implantació el 23 de juny del 2012 fins a la seva suspensió el 15 de gener del 2013, tot i que ha xifrat en 198 milions el cost de suprimir aquesta taxa, tenint en compte que més enllà de la recaptació directa preveia estalvis superiors als 100 milions.

   La taxa es va dissenyar amb un límit màxim per persona per evitar penalitzacions als malalts crònics, tot i que les dades demostren que el 5,5% de la població que més fàrmacs consumeix va aportar fins al 32% del recaptat, i això malgrat que fins a 125.000 persones van ser excloses del pagament de l'impost per considerar-se vulnerables.

   L'euro per recepta va generar també queixes entre alguns sindicats i usuaris de la sanitat, que van organitzar campanyes de protesta pel que van considerar una barrera a l'accés als fàrmacs, i fins a 40.000 pacients --unes 6.000 receptes al mes-- es van negar a pagar l'euro durant el temps que va estar en vigor, el 0,08% de les receptes que es van prescriure.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés