Publicat 08/03/2014 11:20

Francesc Torralba: "El codi d'ètica dels Mossos inspirarà bones pràctiques i no sancionarà"

Presidente del Comité de Ética de Mossos, F.Torralba
EUROPA PRESS

Admet que tot codi no garanteix la bona actuació però identifica les regles del joc

BARCELONA, 8 març (EUROPA PRESS) -

El president del recent creat Comitè d'Ètica dels Mossos d'Esquadra, el professor d'ètica Francesc Torralba, vol que el nou Codi d'Ètica de la policia de Catalunya sigui un "text inspirador de bones pràctiques que identifiqui els mínims que no es poden transgredir" i assegura que no serà un text sancionador.

En una entrevista d'Europa Press, ha explicat que el text fixarà unes "línies vermelles" per als policies, entre les quals estaran respectar la integritat física i moral de les persones i la seva llibertat, privar de llibertat quan sigui absolutament indispensable, tractar amb igualtat de condicions, i no caure en favoritismes ni nepotismes, entre d'altres.

Torralba, també director de la Cátedra Ethos d'ètica aplicada de la Universitat Ramon Llull (URL), ha detallat que el text recollirà els deures dels policies: "Què ens exigim com a membres d'aquesta professió davant de la societat", ha resumit.

Després de l'experiència de l'anterior codi del tripartit del conseller Joan Saura (ICV-EUiA), que va generar moltes crítiques al cos i que va acabar derogat pel seu successor, Felip Puig (CiU), Torralba ha reconegut que han d'aprendre "de les experiències que no han tingut èxit".

"Allò no va anar bé: va tenir un itinerari, es va imposar i finalment va ser derogat. Ara tenim un marc completament nou i diferent", ha assegurat Torralba, perquè ara el comitè incorpora cinc membres del cos, a més de cinc experts.

"Un dels èxits d'un codi és que un implicat pugui participar a la seva redacció, en la discussió de l'esborrany, a l'anàlisi del que ha d'entrar", ha detallat, pel que han pactat una metodologia participativa i preveuen reunions amb els sectors implicats.

UN ANY DE TERMINI

Ha assegurat que preveuen tenir-lo redactat i publicat com a màxim en un any, que no serà un text molt llarg, però ha puntualitzat: "No anem amb presses: el procés és tan important com el resultat".

"No ha de ser un reglament, no ha de ser un codi amb 130 articles que descrigui amb detall cadascun dels actes, comportaments, maneres de vestir, perquè això seria un reglament", ha indicat --l'anterior codi d'ètica tenia 88 articles--.

Ha admès que, d'entrada, pot haver-hi una actitud de suspicàcia al cos, però s'ha fixat com a objectiu guanyar-se a poc a poc el procés, tot i que ha reconegut que "no és fàcil perquè és un col·lectiu molt gran, hi ha situacions presentades pels mitjans que han generat interrogants sobre la manera de fer, hi ha expectatives i suspicàcies que vénen del passat".

Sobre si es pot millorar l'ètica dels Mossos, ha ressaltat: "Tot professional pot millorar", però ha reconegut que tot codi no garanteix les bones pràctiques, només identifica les regles del joc.

NO ÉS COSMÈTICA

"Seria un error pensar que un codi és una operació de cosmètica; a vegades pot llegir-se així, que és per tapar els draps bruts, però això no serveix de res", ha insistit.

Torralba ha destacat que el codi d'ètica no serà "una guia de sanció o de càstig" i no té com finalitat sancionar, ja que per això estan les lleis i els òrgans disciplinaris de la policia, tot i que sí que podrien elaborar un informe anual sobre el compliment.

Sobre si el comitè podria analitzar i valorar actuacions polèmiques dels Mossos, com les càrregues contra els indignats a plaça Catalunya o la reducció d'un veí del Raval, ha destacat que no reaccionaran a les notícies: "No estem per jutjar una pràctica dolenta en un moment perquè de la mateixa manera hauríem de reconèixer la bona pràctica de milers. No volem ser esclaus de l'agenda i intentarem no ser-ho".

Una vegada hagin redactat el codi, els membres del Comitè d'Ètica, que han estat escollits per quatre anys, podran redactar guies de bones pràctiques per a temes concrets com la relació amb els mitjans de comunicació o amb la judicatura, segons Torralba.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés