Publicat 16/12/2014 16:29

Foto Colectania recupera històries íntimes de l'Espanya rural dels anys 70

COLECTANIA
FOTO COLECTANIA

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Foto Colectania recupera 73 obres dels màxims exponents del documentalisme fotogràfic sorgit als setanta amb l'exposició 'Tan lluny, tan a prop', que mostra el seu interès per capturar l'Espanya rural i es pot visitar a la seu de Foto Colectania a Barcelona des d'aquest dimarts i fins al 2 d'abril.

Inclou creacions de sis autors que van aportar una visió subjectiva renovadora per al gènere, segons ha explicat en roda de premsa la comissària de la mostra, Cristina Zelich: Koldo Chamorro, Cristina García Rodero, Cristóbal Hara, Fernando Herráez, Anna Turbau i Ramón Zabalza.

Els autors comparteixen l'interès per capturar moments íntims d'una Espanya rural allunyada de la iconografia oficial de l'època, "en què el franquisme asfixiava per tots costats", i inclouen una transgressió i un allunyament dels estereotips impostos, ha descrit la comissària.

Les instantànies responen a interessos personals, i no a encàrrecs, i estan concebudes com a projectes a llarg termini --cosa que suposava una oportunitat creativa--, i reuneixen tasques amb un gran reconeixement com les sèries en blanc i negre de Cristóbal Hara o l''Espanya Oculta' de Cristina García Rodero, però també altres desconeguts, com el treball d'Anna Tubau.

DES DE LA INTIMITAT

A més de la vida quotidiana, té un paper destacat el folklore, amb obres com les sèries del fotògraf Fernando Herráez --un dels fundadors de l'agència Cover-- dedicades a les festes, situacions en les quals aprofitava la desinhibició dels assistents per buscar, en aquestes persones, "l'ésser humà que hi ha dins", ha descrit.

Es tracta de fotografies que "només podien fer-se des de la intimitat" i la confiança amb els retratats, ha explicat Ramon Zabalza, referint-se a les seves sèries dedicades a la vida quotidiana d'un col·lectiu gitano, que li va obrir les portes a la seva intimitat, que van requerir en el seu cas una gran confiança en un mateix.

A tot això, la barcelonina Anna Turbau, que va desenvolupar la major part de la seva obra a Galícia, ha afegit la importància dels propis sentiments cap als fets fotografiats.

Turbau entén la fotografia com un mitjà d'expressió per plasmar les seves inquietuds respecte les circumstàncies dramàtiques que va descobrir a la terra gallega, ha explicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés