Publicat 17/02/2015 19:41

Formen 300 professors per potenciar vocacions científiques d'estudiants catalans

Investigadores de la Universidad de Córdoba
EUROPA PRESS/FUNDACIÓN DESCUBRE

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Catalana per a la Recerca (FCRi) aplica a Catalunya un programa d'Amgen Foundation per reforçar durant tres anys els coneixements de 300 professors en ciències de la vida --biologia, genètica, fisiologia, biologia molecular i immunologia-- amb la finalitat de fomentar la vocació científica dels estudiants d'ESO catalans.

La iniciativa ha estat presentada aquest dimarts a la tarda en un acte en el qual el director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), Manel Esteller, ha ofert la conferència 'Epigenética en la Salut i en la Malaltia", ha informat la FCRi en un comunicat.

L'objectiu és augmentar la capacitat dels docents per aplicar estratègies d'ensenyament basades en la indagació i la capacitat de resoldre problemes: que els estudiants facin preguntes, busquin informació, diagnostiquin problemes, comprenguin la relació causa-efecte, debatin amb els companys, elaborin arguments coherents i critiquin els experiments.

En declaracions a Europa Press, el director del FCRi, Enric Claverol, ha explicat que la formació, que va començar a l'octubre, pivotarà en cinc mòduls amb diferents temes, com la metodologia científica per assegurar "la millor estratègia educativa" perquè l'alumne gaudeixi de la ciència.

Per exemple, els docents, que treballaran en grups reduïts d'entre 15 i 20 persones, visitaran el Centre de Regulació Genòmica (CRG), perquè puguin veure experiments de laboratori i tinguin idees sobre com treballar a l'aula.

Segons Claverol, la iniciativa defensa mètodes que advoquin més per l'entreteniment, tot i que ja existeix consens en la comunitat educativa i científica: "S'ha de fer més experimentació a l'aula, fer més equips, anar més a laboratoris".

El programa comprèn cinc tallers de 20 hores que es distribueixen en cinc sessions al FCRi, universitats i centres d'investigació sobre discussió metodològica, actualització científica en biomedicina, dues sessions experimentals, i la visita a un centre d'investigació.

PROGRAMA EUROPEU

A Catalunya, aquesta formació estarà finançada amb 100.000 euros d'Amgen i 100.000 més que aportarà la FCRi, si bé la iniciativa compta amb dos milions d'euros de la fundació que inclouen accions en 10 països diferents, i està coorganitzada amb el consorci de ministeris d'educació European Schoolnet.

Aquest programa és la continuació d'un projecte pilot de dos anys en quatre països europeus, que va arribar a més de 500 professors de ciència perquè "milloressin les capacitats", i el 89% dels participants van valorar positivament la formació.

Claverol ha avançat que, amb Amgen han pactat l'extensió d'aquest programa, que s'aplicarà el març i es basarà que científics emèrits destinin la recta final de la seva carrera a la divulgació científica, amb visites en les aules per guiar a professors i mestres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés