Publicat 16/07/2015 19:37

Expert en jihadisme aposta per crear un model contra la radicalització jihadista a Catalunya

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

El catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat de Barcelona, Joan Antón Mellón, ha apostat per crear un model per abordar els processos de radicalització jihadista a Catalunya, a partir de l'estudi dels casos del Regne Unit, Noruega, Dinamarca i Holanda.

En una conferència organitzada per la Fundació Catalunya Societat Civil, presidida per Jacint Soler Padró, al Cercle del Liceu, Mellón ha assegurat que aquests països estan implementant plans d'èxit contra la radicalització i ha indicat que el seu projecte consisteix a elaborar un model aplicable a Catalunya a partir de l'estudi de les polítiques d'aquests països.

"A Holanda els plans de contraradicalització estan liderats per les administracions locals, les que estan més prop dels ciutadans, tenen un sistema que detecta en fase inicial quan un grup es radicalitza i apliquen uns protocols establerts i el deriven a diferents programes", ha destacat l'autor del llibre 'Islamismo yihadista. Radicalización y contrarradicalización' (Tirant lo Blanch 2015).

Ha alertat que actualment hi ha processos de radicalització que culminen en tres mesos, que ja no es fan a mesquites, perquè estan molt controlades, sinó en garatges.

Ha assegurat que la clau en un procés de radicalització són "les dinàmiques de grup", més que el nivell de desestructuració de la persona, i també l'atractiu de la ideologia, i ha indicat que, segons un estudi del Govern francès d'aquest 2015, el 64% dels que viatgen per unir-se a Estat Islàmic són pertorbats mentals.

Ha lamentat que fins ara a Catalunya i també a Espanya no hi ha criteris clars per abordar aquest fenomen, per exemple, en qüestions clau com l'autorització d'obertura d'oratoris i mesquites, si tallar o no el finançament d'altres països i la formació dels imams: "Ja és hora que ens enfrontem a aquests temes".

"Fins ara desgraciadament no hi ha hagut una reflexió seriosa en l'àmbit català i espanyol, només se li ha donat una dimensió de seguretat", i ha assegurat que només amb l'abordatge policial no se solucionarà el tema i com més tard s'abordi més gran serà el problema.

IMPLICAR TOTA LA SOCIETAT

Ha criticat que només s'abordi el problema des d'"una òptica reactiva i de seguretat" i, tenint en compte que a Europa hi ha 44 milions de musulmans, ha apostat per implicar tota la societat per crear una identitat i sentiment de pertinença compartit, en les seves paraules.

"L'enemic no és l'islam, sinó la difusió d'idees de l'odi", per la qual cosa ha indicat que cal estudiar aquestes idees d'odi, la seva capacitat de seducció, i generar una contranarrativa.

Concretament, a Espanya hi ha 1,8 milions de musulmans i a Catalunya més de 300.000 (dels quals un 40% tenen la nacionalitat espanyola), i segons el seu criteri "no se senten estimats", per la qual cosa haurien d'implementar-se polítiques perquè no se sentin ofesos.

Per això, ha apostat per passar de la coexistència actual a una convivència evitant la confrontació i ha assegurat que els fills i néts dels immigrants són els "interlocutors adequats" en el procés de configuració comunitària.

En el tauler internacional, Mellón considera que contribuirà a solucionar el problema la pacificació Síria, l'estabilització de l'Iraq i Líbia, i el suport occidental a un país moderat com Tunísia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés