Publicat 12/04/2020 13:09

Un expert augura un "canvi de narrativa" en les sectes per adaptar-se al coronavirus

Via Laietana durant el primer dia laborable de la segona setmana des que es va decretar l'estat d'alarma al país a conseqüncia del coronavirus, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 23 de mar de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Compartir confinament amb adeptes a sectes pot provocar tensions o "obrir vies de dileg"

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

El psicleg clínic i especialista en sectes Miguel Perlado ha augurat un "canvi de narrativa i en la relació amb els adeptes" d'aquests grups per adaptar-se a la realitat que provoca el coronavirus, en un fenomen que a Espanya afecta al 0,8%-0,9% de la població, amb 250-300 grups establerts.

En una entrevista d'Europa Press, el també coordinador del grup de treball sobre derives sectries del Collegi Oficial de Psicologia de Catalunya i supervisor institucional de l'Associació per a la Investigació de l'Abús Psicolgic ha dit que el confinament i la pandmia afectar les sectes en múltiples direccions.

Sobre aquest canvi de narrativa, afirma que les sectes intentaran aprofitar tot tipus de teories sobre el coronavirus per "adaptar-les als seus ensenyaments" i presentar el confinament per la pandmia com una prova necessria per a l'adepte.

Ha advertit que les sectes podran interpretar la pandmia com una "oportunitat per al canvi o la transformació" i hi haur canvis en la seva relació: el concepte de grupalitat i contacte directe no ser possible durant el confinament, la qual cosa pot potenciar la trobada virtual i donar un nou context al sentit de grup.

Perlado, que acaba de publicar el llibre '¡Captados!' (Ariel), ha afegit que el coronavirus també afavorir un "increment de propostes mgiques", amb la venda d'olis guaridors i tot tipus d'objectes protectors, i que apareixeran 'gurús' que buscaran notorietat i deixar el seu segell personal.

CONFINAMENT AMB ADEPTES

Una de les conseqüncies que provoca el confinament és que hi hagi adeptes que ho visquin amb familiars que no hi estan introduts, i aix obre la possibilitat de tensions: "O bé aconsegueix viure en el registre que és una prova o un pas per a la seva evolució, o poden sorgir conflictes de convivncia".

Per aquesta conjuntura també pot propiciar que es puguin "obrir vies de dileg frtils" amb la persona captada i que es pugui aprofitar la situació per intentar desvincular aquesta persona de la secta.

El tancament domiciliari també provocar que les sectes intentin mantenir el contacte per continuar el "confinament mental" de l'adepte i revincular al mxim, per minimitzar les baixes després del confinament.

SALT DIGITAL

Perlado no descarta una recrudescncia en reclutar adeptes després del confinament, i considera que les sectes més beneficiades per la situació poden ser els grups amb propostes multinivell i els que ofereixen recursos de creixement personal amb "una dinmica absorbent i excloent"; i les menys beneficiades poden ser les basades en el contacte més directe i que no estiguin preparades per al salt digital.

Segons l'expert, aquests grups s'han anat adaptant al mitj digital, com abans ho van fer a l'ús del video o el CD; per "l'interrogant és veure qu passar amb aquestes sectes que no estaven preparades", ja que un 40%-45% filtren i critiquen l'ús del món digital.

En canvi, altres sectes sí han invertit en el mitj digital i destinen recursos a elaborar plataformes i webs, i tenen als adeptes "permanentment connectats" amb xats, videoconferncies i reunions online.

Perlado defensa no caure en els mites que les sectes capten només joves desorientats i que "totes anuncien l'Armagedón": ara també apunten a població de 35-45 anys amb crisis de vida o convivenciales i que tenen més diners, i ha afegit que és un món en mutació constant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés