Publicat 26/09/2014 14:09

Entitats socials urgeixen al Govern a definir el perfil de famílies amb pobresa energètica

Taula del Tercer Sector sobre la Pobreza Energética
EUROPA PRESS

Deploren el silenci de la Generalitat davant de les seves reclamacions

BARCELONA, 26 set. (EUROPA PRESS) -

La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l'Aliança Contra la Pobresa Energètica han urgit aquest divendres a la Generalitat a definir el perfil de les famílies afectades per la pobresa energètica, determinar els mínims vitals d'abastiment energètic i establir mecanismes de sostenibilitat, entre d'altres reivindicacions.

En roda de premsa, les entitats han avançat que aquest dilluns presentaran un conjunt de mesures perquè el Govern les inclogui en el decret llei 6/2013 contra la pobresa energètica que s'aprovarà previsiblement dimarts, un document que coneixeran el mateix dilluns, malgrat haver reclamat reiteradament l'esborrany.

Les organitzacions han alertat que el moment és "clau" per aconseguir garantir els subministraments bàsics --aigua, electricitat i gas--, ja que 300.000 famílies catalanes no poden mantenir la temperatura del seu habitatge en condicions adequades i 34.000 famílies no disposen de cap tipus d'ingrés i tenen fills o dependents a càrrec, una situació que s'agreujarà amb l'arribada de l'hivern.

Així ho ha explicat la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Àngel Guiteras, qui ha exigit que es compleixi el mandat del ple de la pobresa de març del Parlament: "És molt important que s'arribi a grans acords possibles en els que guanyin tots i no només uns", ha dit sobre els beneficis de les subministradores que contrasten amb la pobresa de moltes famílies.

Per aquesta raó, ha reclamat que es condoni el deute acumulat a les persones que no el puguin assumir, el que considera una "obligació de primer ordre" per a les empreses, ja que és perfectament assumible per a aquestes, si bé falta voluntat política perquè sigui possible.

ACTUALITZACIÓ DE L'IPC

Segons ha detallat la representant a la Taula per al Pla de Pobresa Energètica, Núria Salas, a la reunió també demanaran que es tingui en compte l'actualització de l'IPC entre 2010 i 2014 --és del 8,5% segons el nombre de persones de la unitat familiar--, a més del criteri d'ingressos per unitat familiar igual o inferior a l'1,5 de l'indicador de renda de suficiència (IRSC).

Les entitats han determinat que no es pugui tallar el subministrament en llars amb una o més persones que siguin "dependents energètica" per la seva salut o situació personal, com les que necessiten màquines assistides per viure.

També han proposat que els serveis socials puguin determinar casos exclosos de la IRSC però que estiguin justificat per la seva situació personal familiar i personal, com llars amb nens de menys de tres anys, monoparentals, i amb membres discapacitats.

Reclamaran que es garanteixi el dret de subministraments bàsics de les persones vulnerables per com a mínim 100 litres per persona i dia en el cas de l'aigua, i 2.000 kWh anuals en el cas de l'energia, tenint en compte les condicions climàtiques i la qualitat de l'habitatge.

A més, exigiran que no es produeixi cap cort de subministrament a les persones en situació de vulnerabilitat, per la qual cosa les empreses hauran de comunicar la situació d'impagament als serveis socials per iniciar un "protocol d'avaluació" de la situació en cada habitatge.

Finalment, han proposat que les persones afectades facin cursos de formació i capacitació en eficiència energètica amb la finalitat de "reduir el consum energètic i millorar l'eficiència de la llar".

MESURES "INSUFICIENTS"

El portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Eloi Badia, ha titllat d'"ineficaç i insuficient" el decret que s'ha aprovat el novembre del 2013, ja que només pocs centenars de persones es van poder beneficiar de la moratòria de pagament que preveia perquè les companyies no han informat als afectats.

A més, ha criticat que el Govern encara no hagi publicat l'informe que havia d'avaluar les mesures que s'han aprovat al ple de la pobresa de març: simplificar tràmits, allargar la moratòria a tot l'any, ajudes econòmiques per pagar el deute, i establir un llindar de l'1,5% de l'IRSC.

"Tot el treball fet sembla que torni enrere. No ho volem acceptar", ha incidit Badia, qui ha criticat que hi ha un desconeixement absolut sobre els talls de subministrament que s'estan produint i ha afegit que els serveis socials actuen una vegada ja s'han portat a terme.

El presidenta de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, ha criticat la "inacció" del Govern sobre aquesta qüestió i ha qualificat l'actuació de l'administració de sorda i cega.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés