Actualitzat 15/01/2019 10:10

Els trasplantaments creixen a Catalunya per cinquè any consecutiu, amb rècord en pulmó i cor


JUNTA DE ANDALUCÍA

Augmenten les negatives familiars al 18% però ho atribueixen a canvis de protocol

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

Catalunya ha arribat el 2018 als 1.149 trasplantaments d'òrgans --53 pediàtrics--, i creix per cinquè any consecutiu i amb una xifra que supera en un 3,9% l'any anterior, arriba a un rècord en trasplantament de cor (71) i pulmó (104), ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort.

La taxa catalana se situa en 151,2 trasplantaments per milió de població (pmp), la més alta a nivell mundial de les quals es té constància: "Només ens podem comparar amb l'estat de Philadelphia" (Estats Units), que trasplanta 149 pmp, davant dels 114 pmp del conjunt d'Espanya, els 103,3 pmp dels Estats Units, 68,4 pmp a Austràlia i 66,9 pmp d'Europa.

L'augment de trasplantaments s'explica per una efectivitat superior en el procés, perquè alhora han baixat un 1,9% els donants, la xifra se situa en 456 entre vius i cadàvers --43,2 pmp, davant dels 48 d'Espanya i els 31,7 de Philadelphia--, i han crescut les negatives familiars --fins al 18,7%, davant del 13,7% del 2017--, la qual cosa atribueixen a canvis en els protocols.

Dels 1.149 òrgans trasplantats, la majoria han estat ronyons, fins a 771, que són l'únic tipus de trasplantament que ha descendit (un 1,15% menys que el 2017) a causa del descens de donants vius; els segueixen els 182 fetges trasplantats (un 13,8% més), 104 pulmons (+16,9%), 71 cors (+18,3%) i 21 pàncrees (+23,53%).

Actualment es necessiten 1.221 òrgans --13 són per a nens, segons dades del 31 de desembre de 2018--, i són els ronyons la part més gran d'aquesta llista d'espera (1.059), i Tort ha destacat que les llistes per als òrgans vitals són "molt baixes, i això és una bona notícia", a causa que es trasplanten en pocs mesos quan hi ha més activitat, sense superar els 70 dies en la majoria.

MÉS SUPERVIVÈNCIA DESPRÉS D'UN ICTUS

El director de l'Ocatt ha considerat estabilitzada la donació de cadàver amb 328 donants, --unes dades que són "les segones millors en la història", per darrere del 2017--, entre els quals n'hi ha 208 que hi van anar per mort encefàlica (un 3,7% menys que l'any anterior) i 120 per mort en asistòlia --aturada del cor-- (un 2,6% més).

La coordinadora de Programes de Donació i Trasplantament de l'Hospital Vall d'Hebron, Teresa Pont, ha observat que han descendit els donants de mort encefàlica perquè s'ha millorat la resposta a l'ictus: "Tenen molta més supervivència i molta menys morbiditat", la qual cosa ha implicat que els equips hagin buscat tècniques per trobar més donants en asistòlia.

Sobre l'augment de les negatives dels familiars, ha observat que abans només es comptabilitzaven quan es preguntava a l'UCI després de la mort, i ara es registra també quan es pregunta a familiars abans que això passi, en altres espais.

Ha assenyalat que ara prop del 40% de les entrevistes amb familiars es fan amb pacients a planta o a urgències, que es traslladaran a l'UCI per mantenir els òrgans si la família ho accepta, i sovint hi ha persones que després lamenten haver-s'hi negat i ho atribueixen a l'aclaparament del moment.

Malgrat que els donants vius han baixat un 7,3%, fins als 128, han crescut fins a set les cadenes de trasplantaments fetes amb donant viu creuat en la qual ha intervingut algun hospital de Catalunya --davant de les tres del 2017--, entre les quals hi ha hagut dos donants altruistes directes i s'han traduït en 11 els trasplantaments renals en centres catalans.

TESTIMONI DE TRASPLANTAMENT

Un pacient trasplantat de cor, Joan Albà, ha explicat que va esperar dos anys i va ser meravellós quan va rebre la trucada, i ha agraït a les famílies que en perdre un ésser estimat accepten donar: "Té un mèrit, en aquesta resposta, impressionant", a més de lloar el treball de coordinació dels centres i els professionals.

S'ha adreçat a les persones que tenen dubtes i no saben què farien en aquesta situació per dir-los que ho tinguin com exemple: "Crec que en morir els òrgans no ens els emportem, es queden aquí, i no sé què hi haurà a l'altre costat, però pels que som aquí, aquests òrgans ens donen una nova vida", tant a la persona que els rep com al seu entorn.

"Sóc el resultat de tot el vostre esforç", ha afirmat, en resposta a aquestes declaracions la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre, ha destacat l'acte altruista dels donants i la tasca de l'àmbit sanitari però també el de tots els altres implicats, com per exemple el dels jutges i el de les tripulacions d'avions, així com la coordinació estatal.

En teixits, uns 12.000 pacients s'han beneficiat de trasplantaments, i entre el gener i el novembre del 2018 s'han subministrat des del Banc de Sang i Teixits un total de 155.104 centímetres de pell, 9.276 peces d'os i tendó, 2.062 còrnies, 128 vàlvules i 94 vasos sanguinis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés