Actualitzat 18/12/2018 12:10

Els hospitals catalans fan 53 trasplantaments pediàtrics el 2018, rècord en un any

Una de les nenes que va rebre un trasplantament 'split' hepàtic al Vall d'Hebron
GENERALITAT

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

Els dos centres autoritzats per fer trasplantaments pediàtrics a Catalunya, l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i el Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat (Barcelona) han fet 53 trasplantaments infantils el 2018 fins aquest dimarts, xifra que representa "un rècord" a Catalunya.

En un comunicat, la Conselleria de Salut de la Generalitat ha explicat que 25 trasplantaments han estat de ronyó, 15 de fetge, vuit de cor i cinc de pulmó, i la majoria han estat en intervencions al Vall d'Hebron, mentre que el Sant Joan de Déu n'ha operat 11 en el seu programa de trasplantament hepàtic.

Han possibilitat aquests trasplantaments els òrgans de 12 donants vius de ronyó i de fetge, i de 28 donants de cadàver, entre els quals deu procedeixen de Catalunya, 16 d'altres comunitats autònomes i dos d'altres països europeus.

A finals d'any, "probablement, prop d'un de cada tres menors" trasplantats en el conjunt de l'Estat haurà estat operat a Catalunya, ha assenyalat el departament.

Els trasplantaments infantils es van iniciar en aquesta comunitat al Vall d'Hebron el 1981, i els primers van ser renals, després es van iniciar els hepàtics (1985), pulmonars (1998) i cardíacs (2006), i el Sant Joan de Déu va començar l'activitat en trasplantaments renals el 2001.

En aquests 35 anys, s'han fet a Catalunya 954 trasplantaments infantils --493 de ronyó, 342 de fetge, 69 de pulmó i 50 de cor-- "amb excel·lents resultats", i mentre 854 han estat al Vall d'Hebron, el Sant Joan de Déu ha arribat als 100 aquest 2018, i tots dos centres són de referència per al Sistema Nacional de Salut estatal.

Els receptors de menys edat tenen 21 dies en el cas de trasplantaments de ronyó, 16 dies en fetge, tres mesos en els de cor i quatre mesos en el cas de pulmó.

El cap de Nefrologia del Sant Joan de Déu, Álvaro Madrid, ha atribuït l'increment al centre a la nova UCI, i ha dit: "Es va pensar que el sistema de trasplantaments pediàtrics havia tocat sostre a Catalunya, però el rècord d'aquest any demostra que encara es podia i es pot perfeccionar, sobre tot respecte al donant de cadàver" i a la conservació d'òrgans.

El programa de trasplantament hepàtic del Vall d'Hebron va ser pioner a l'Estat en utilitzar la tècnica 'split' en nens i adults, que consisteix a dividir el fetge que prové d'un donant, reservat per a casos excepcionals i que requereix un alt nivell d'experiència, i després d'anys sense fer-la servir, el tècnic va posar en pràctica aquesta tècnica al juliol.

El cap de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments del Vall d'Hebron, Ramón Charco, ha explicat que amb aquesta tècnica "el fetge del donant es divideix en dues parts per obtenir dos empelts completament funcionals que van a dos receptors, habitualment un de pediàtric i un d'adult".

Això va permetre trasplantar dues nenes --Roma i Naroa-- a través d'un sol fetge, i des de llavors s'han fet al centre dos trasplantaments més d'aquest tipus a quatre receptors: dos nens i dos adults.

A part del rècord global, també assoliran l'activitat més gran feta en un any, el programa de trasplantament cardíac del Vall d'Hebron (8) i el renal del Sant Joan de Déu (11).

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i la Conselleria de Salut han destacat que la donació d'òrgans és fonamental perquè els trasplantaments siguin possibles, i han fet un reconeixement explícit als donants i als professionals que han contribuït a obtenir aquests resultats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés