Actualitzat 08/10/2014 10:15

Sanitat estudia com a hipòtesi del contagi la manipulació del vestit

Mapa evolución ébola
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 8 Oct. (EUROPA PRESS)

El Ministeri de Sanitat confia en tenir "aviat" el resultat de la investigació sobre les causes per les quals va poder infectar-se d'Ebola una auxiliar d'infermeria i una de les hipòtesis en les quals treballa és que el contagi s'hagi pogut produir en el moment de treure's el vestit d'aïllament.

   Així ho ha informat el coordinador del centre d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón.

   "És difícil encara decidir o tenir certesa d'allò què ha passat, forma part d'una investigació, els resultats es tindran aviat", ha explicat Simón en declaracions a la Cope recollides per Europa Press. El responsable sanitari ha admès que les "hipòtesis són moltes" i ha reconegut l'existència de "punts febles en els procediments d'aplicació del protocol".

   En aquest sentit ha apuntat com a una de les hipòtesis en les quals es treballa el moment de "treure's el vestit" però ha precisat que  n'existeixen d'altres "relacionades amb supervisió del procés, riscos en la manipulació, punxades, o estar en contacte amb fluids que no caldria produir però, per error, es va poder accedir a aquesta mena de material; tots aquests procediments s'hauran d'investigar".

   Simón ha recordat que les prioritats ara són l'estat de la treballadora malalta, garantir que no hi hagi risc per a la població i en tercer lloc saber què és el que ha passat i què va provocar el contagi.

   Pel que fa al sacrifici del gos de l'auxiliar encomanada per Ebola, el coordinador del centre d'Alertes del Ministeri s'ha mostrat convençut que "calia actuar". Segons ha explicat l'expert, en investigacions realitzades en una epidèmia d'Ebola a Gabon, el 32% dels gossos d'una aldea es van infectar i no van mostrar símptomes, fet que podria "suposar un problema a l'hora de controlar l'epidèmia perquè no se sap si (els animals) en poden ser transmissors".

   Per aquest motiu, el responsable sanitari ha explicat que "amb el gos calia actuar i si la solució era aïllar-lo o sacrificar-lo és una qüestió que competeix més als veterinaris, nosaltres vam posar l'evidència sobre la taula per raonar sobre els riscos i prendre mesures".

   Sobre les crítiques per la falta de formació dels professionals per enfrontar-se a la malaltia, el responsable sanitari ha explicat que els hospitals reben informació sobre l'Ebola des del 4 d'abril. "Tots han rebut informació i molts d'ells formació", ha indicat. En el cas del personal que va treballar amb els dos missioners repatriats "tot el personal estava ben informat i havia rebut formació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés