Actualitzat 07/08/2014 14:46

L'Hospital Clínic tractaria els malalts en cas que el virus arribés a Catalunya

Hospital Clínic de Barcelona
HOSPITAL CLÍNIC

BARCELONA, 7 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona s'encarregaria de tractar els pacients d'ebola en cas que algun català contragués el virus, tenint en compte que és l'únic centre acreditat a Catalunya per a l'abordatge de malalties importades, i un dels dos que hi ha a Espanya, juntament a l'Hospital Ramon i Cajal de Madrid.

Ho ha revelat a Europa Press l'epidemiòleg del Clínic i membre de la junta del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) Antoni Trilla, que ha destacat que l'hospital català està absolutament preparat per atendre qualsevol pacient que es pogués infectar: "Tenim les infraestructures, els equips i l'entrenament necessari".

En cas que el centre hagués de tractar un malalt, "primer seria aïllat i després se li oferiria un tractament de suport per ajudar-lo a superar amb les seves pròpies defenses els greus símptomes que provoca el virus hemorràgic, tenint en compte que no existeixen fàrmacs", per la qual cosa se li farien transfusions en cas de pèrdua excessiva de sang i se li oferiria respiració assistida si presentés dificultats per respirar.

"L'objectiu principal és mantenir-lo viu mentre duren els símptomes del virus", ha dit l'expert, que ha destacat que Catalunya té tots els protocols necessaris per aconseguir-ho amb eficàcia i sense que el tractament d'un pacient malalt suposi risc de contagi per a altres persones.

MÉS INVERSIÓ PÚBLICA

Trilla ha lamentat la "poca investigació en ebola que es fa, tenint en compte els pocs interessos legítims de les farmacèutiques", i ha animat els governs i institucions públiques a posar-se d'acord per invertir en la recerca d'algun tractament.

"És un assumpte de salut pública i caldria finançar una investigació des de l'àmbit públic", ha afegit, i també ha cridat a destinar capital humà a aquest àmbit, una tasca per a la qual ha situat Catalunya com un aliat d'altres països.

"Nosaltres no som un actor principal i des de Catalunya no s'està investigant l'ebola perquè no tenim laboratoris de tanta seguretat com requereix aquest virus", ha precisat, i també ha augurat que el brot desencadenat no accelerarà la recerca d'un fàrmac.

"Els europeus no són els clients potencials d'un possible medicament o vacuna. Ara hi ha un brot, però s'acabarà i la malaltia seguirà sent una qüestió d'allà", ha lamentat.

DECISIÓ "DIFÍCIL"

En relació amb la repatriació del religiós Miguel Pajares i la monja Juliana Bohi, Trilla ha admès que es tracta d'una decisió "difícil perquè suposa una exposició al contagi del virus", però ha destacat que els professionals que s'estan encarregant d'això estan preparats per evitar accidents.

"El Govern espanyol té l'obligació moral d'ajudar les persones que han anat a ajudar altres persones", ha manifestat Trilla, que ha destacat que, tot i que Espanya té menys infraestructures d'aïllament que els Estats Units, està prou preparada per afrontar una situació de risc d'aquest tipus.

Ha insistit que "tots els ciutadans han d'estar absolutament tranquils perquè el seu risc de contagi és zero", tenint en compte que els únics que poden exposar-se a contraure aquest virus hemorràgic són els sanitaris que tracten els infectats en cas d'accident.

També ha admès que inicialment es va sorprendre en saber que els espanyols repatriats serien tractats a l'Hospital Carlos III de Madrid, perquè no és cap dels dos centres acreditats a Espanya: "Després vaig entendre que era la cosa més coherent perquè estava sent desmantellat i gairebé buit. És una bona opció i els professionals estan molt ben formats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés