Publicat 04/12/2014 21:00

Catalunya treballa en un protocol sobre com tractar mascotes de pacients contagiats

Javier Limón y Teresa Romero junto a su perro excalibur
FACEBOOK

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

La comissió assessora científica per a casos d'Ebola de la Conselleria de Salut de la Generalitat està elaborant un protocol d'actuació per saber com tractar a les mascotes de possibles pacients contagiats d'Ebola a Catalunya, segons ha explicat aquest dijous el president de l'organisme i cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla.

Ho ha explicat a la roda de premsa anterior a una conferència sobre el sacrifici de Excálibur --el gos de l'auxiliar d'infermeria contagiada a Madrid Teresa Romero--, organitzada per la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab).

Ha detallat que la comissió treballa amb especialistes de diversos àmbits --epidemiòlegs, metges i veterinaris-- en aquest protocol com a mesura de prevenció per saber quins passos seguir en un escenari com aquest "esperant que no succeeixi mai": on es portaria l'animal, com es tractaria i quants dies hauria d'estar en quarantena.

Per aquesta raó, han partit d'un protocol dels Estats Units i estan oberts a altres propostes, com la que ha llançat la investigadora de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Marga Martín, que ha defensat un protocol que tingui en compte un espai habilitat per aïllar al gos; personal "entrenat" per tractar-lo, i un equip de veterinaris formats.

Trilla ha manifestat que "no hi ha cap evidència científica de transmissió de l'Ebola de gossos a persones", malgrat als escassos estudis científics que hi ha, i ha afegit que davant del dubte no s'hauria d'haver pres una mesura tan dràstica com executar a Excálibur, ja que als Estats Units es va optar sol per aïllar al gos de la dona contagiada i no s'han donat més casos.

Martín ha relatat que només hi ha un únic estudi de brots a Gabon (Àfrica) sobre animals, que ha conclòs que els que havien estat en contacte amb el virus tenien anticossos però no manifestaven la malaltia ni mortalitat, un fet que va poder decantar a l'administració madrilenya a aplicar el "principi de precaució", ha sostingut.

VULNERACIÓ DE DRETS

L'advocat i vicepresident de la CPDA, Carles Soliva, ha afirmat que amb la decisió de la conselleria de Salut de Madrid de matar a la mascota de la infermera "no només es van trepitjar els drets d'Excálibur sinó els drets fonamentals de les persones".

Segons ell, aquesta actuació "no va respectar la tutela judicial efectiva" perquè no es va informar al marit de la contagiada i s'el va enganyar perquè lliurés les claus del pis, a més de suposar un menyspreu cap a la vida de l'animal, que era transcendent i important per a aquesta família.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés