Publicat 21/01/2019 16:58

Diversos investigadors de la UAB descobreixen un procés de resistncia a frmacs en bacteris

Investigadors (arxiu)
GVA

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 21 gen. (EUROPA PRESS) -

Una investigació liderada per la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) ha descobert un procés que és capa de generar resistncia als frmacs antibacterians sinttics en poblacions bacterianes molt abans del seu ús clínic.

Els experts han observat els genomes bacterians per identificar l'origen dels elements gentics mbils portadors de resistncia i, amb la comparativa de seqüncies i tcniques filogentiques, han pogut trobar l'existncia de dues famílies, els bacteris del sl Rhodobiaceae i Leptospiraceae, segons ha informat la UAB en un comunicat.

L'investigador del grup de Microbiologia Molecular de la UAB que ha liderat el treball, Jordi Barbé, ha destacat que la hiptesi és que "la ingent variabilitat gentica dels bacteris hauria afavorit la mutació dels gens de resistncia identificats, sense necessitat que existís" la pressió selectiva de la sulfamida --el primer antibacteri sinttic introdut clínicament la primera meitat del segle passat-- o una altra substncia de la mateixa naturalesa.

D'aquesta manera, ha subratllat Barbé, "es pot permetre seleccionar i mobilitzar rpidament les resistncies ja existents davant de la introducció d'un frmac de nova síntesi".

L'investigador del treball del Departament de Biologia de la Universitat de Maryland Baltimore County (Estats Units) Ivan Erill ha posat l'accent en la importncia de la troballa perqu confirma la necessitat de fer servir una terpia combinada multi-frmac que "ataqui diversos mecanismes de resistncia" en l'mbit hospitalari, i ha aconsellat reduir l'ús d'antibacterians, perqu els bacteris s'han trobat en el subsl i en aqüífers.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés