Publicat 17/11/2014 13:28

Desenvolupen una prova que identifica pacients amb risc de rebuig de trasplantament de ronyó

Intervención quirúrgica, operación, quirófano
RIBERA SALUD

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 17 nov. (EUROPA PRESS) -

Un equip internacional d'investigadors, en què participa l'Hospital de Bellvitge, ha desenvolupat una prova no invasiva que, mitjançant una mostra de sang, identifica els pacients amb risc de rebutjar el trasplantament de ronyó al qual s'han sotmès.

El descobriment, publicat a la revista 'PLOS Medicine', ha anat a càrrec d'investigadors de l'Hospital de Bellvitge, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, la Universitat de Califòrnia, l'Hospital Infantil de Cincinnati, el Centre Mèdic Califòrnia Pacífic, la Universitat de Pittsburgh, la Universitat Emory, la Universitat de Stanford i l'Hospital infantil de Mèxic Federico Gómez.

Aquest equip ha desenvolupat una prova genètica, útil per a adults i per a nens, que identifica aquells pacients amb alt risc de patir rebuig de trasplantament de ronyó, segons informa l'Hospital de Bellvitge.

A partir d'una mostra de sang perifèrica i d'un test de fàcil desenvolupament, es pot saber de manera no invasiva i abans de presentar-se la disfunció de l'empelt renal si el sistema immunològic del pacient el rebutjarà.

Segons el doctor Oriol Bestard, nefròleg de l'Hospital de Bellvitge, la prova "permetrà adequar amb antelació el tractament immunosupressor per evitar el dany immunològic i la fallada del trasplantament".

Amb aquesta nova prova, es pot predir el rebuig agut del trasplantament fins a tres mesos abans de la detecció mitjançant una biòpsia; el rebuig agut afecta gairebé el 20% dels trasplantaments renals, segons l'Hospital de Bellvitge.

Tot i que la prova és altament específica i clínicament aplicable, els investigadors consideren que s'ha de provar de manera prospectiva i plantejant una intervenció clínica, per confirmar el seu benefici.

A més, el test només serveix per discriminar el rebuig immunològic provocat per cèl·lules, però existeix un altre tipus de rebuig, el motivat per anticossos, que no discrimina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés