Publicat 07/05/2015 07:49

Descobreixen que el VIH fa servir cèl·lules del sistema immunitari com a "cavall de Troia" per propagar-se

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

Científics de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa han demostrat que el VIH utilitza una família de cèl·lules del sistema immunitari anomenades mieloides com a "cavall de Troia" per propagar la infecció, ha informat el centre en un comunicat.

La troballa, publicada a la revista 'Retrovirology', demostra per primera vegada que les cèl·lules mieloides poden capturar el VIH, però en lloc d'iniciar una resposta immunitària contra el virus, el concentren en gran quantitat i el transmeten a la seva principal diana, els limfòcits T-CD4.

A través d'aquest mecanisme, les cèl·lules mieloides afavoreixen la ràpida expansió del virus per l'organisme, i els científics de l'IrisCaixa ja estan investigant un fàrmac que podria potenciar els tractaments actuals, tenint en compte que bloqueja una via diferent de disseminació del virus.

Els científics han treballat amb amígdales de persones no infectades pel VIH, aïllant per primera vegada les cèl·lules mieloides directament del teixit humà: els resultats confirmen que, també en el teixit, aquestes cèl·lules tenen la capacitat d'actuar com a "cavall de Troia".

En condicions normals, quan un patogen entra a l'organisme, les cèl·lules mieloides desenvolupen un paper clau en l'activació de la resposta immunitària: "La seva funció consisteix a patrullar per l'organisme, capturar els agents infecciosos que ens envaeixen, degradar-los i obtenir algunes de les seves molècules".

A continuació, es desplacen als nòduls limfàtics, on presenten les molècules del patogen als limfòcits T, unes cèl·lules encarregades de destruir de manera específica els microbis i les cèl·lules que ja s'han infectat.

El problema del VIH és que s'aprofita de les cèl·lules mieloides i es refugia dins, en compartiments on no arriba a degradar-se completament, el que li permet arribar punt a les seves dianes principals: els limfòcits T-CD4.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés