Publicat 03/11/2014 18:30

Defensa de Pantoja recorrerà la decisió d'ordenar el seu ingrés a la presó i no descarta acudir al TC

Isabel Pantoja.
EUROPA PRESS

MÀLAGA, 3 Nov. (EUROPA PRESS) -

Els lletrats d'Isabel Pantoja presentaran un recurs de súplica contra la decisió de l'Audiència de Màlaga de no concedir la suspensió de la pena de dos anys de presó imposada a la cantant per un delicte de blanqueig de capitals, "sense perjudici de sol·licitar al Tribunal Constitucional la suspensió de l'execució" de la sentència condemnatòria, en el recurs d'empara interposat.

Sobre aquesta qüestió, des de la defensa de la cantant han assenyalat a Europa Press que es pretén oferir a la Sala "un argument nou" sobre la competència per suspendre l'execució d'una sentència, després de la interpretació feta pel Suprem sobre una recent resolució del Tribunal Europeu que abordava l'esmentada qüestió.

Tot i això, també al·legaran en el recurs contra el rebuig a concedir el benefici de suspensió de la pena tot i que Pantoja compleixi les condicions que diu el Codi Penal. En un comunicat s'indica que es denega el benefici de la suspensió "tot i complir els requisits legals per a això, tal com la pròpia resolució proclama".

De moment, la idea inicial és esperar, com a mínim, que la Sala resolgui per ingressar a la presó, segons ha indicat el lletrat José Ángel Galán, qui ha apuntat que ara com ara no consideren procedent demanar encara l'indult. El recurs de súplica contra la decisió presa aquest dilluns, que resoldrà la mateixa Sala, es pot presentar en el termini de tres dies.

La Secció Segona de l'Audiència de Màlaga ha decidit que "no hi ha lloc" al benefici de suspendre la condemna, rebutjant així la petició de la defensa i després que la Fiscalia Anticorrupció s'oposés, al·legant, entre d'altres aspectes, que va aprofitar la seva relació amb l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz, condemnat per aquesta causa també, "afavorint l'ocultació i opacitat dels seus actes".

A més, la fiscal va al·legar que va realitzar diferents actes de blanqueig "responent a un propòsit ben definit i ferm amb menyspreu absolut, com a mínim, als seus veïns de Marbella, al cooperar i beneficiar-se de les arques públiques de l'Ajuntament saquejades, entre d'altres, per la seva parella"; afegint que "ni en el judici ni després dóna la més petita mostra de reconeixement d'error o penediment".

La Secció Segona de l'Audiència ja va acordar l'ingrés a la presó de la cantant, a la qual va donar un termini per complir voluntàriament la pena i abonar la multa d'1,1 milions d'euros. En el que respecta a aquest pagament, la Sala sí accepta el calendari presentat per la defensa de Pantoja, que ja va fer un avançament de 100.000 euros.

L'Audiència rebutja la suspensió argumentant que, tot i que la cantant compleix les condicions que assenyala el Codi Penal per concedir-la --no té antecedents penals i la condemna és de dos anys de presó--, aquesta concessió és una potestat del Tribunal i cal tenir en compte altres circumstàncies, com la gravetat de la conductes.

En aquest sentit, assenyala que la gravetat de la conducta de Pantoja "resulta inqüestionable", recordant que va resultar provat que ella i Muñoz "van executar un pla preconcebut per aflorar diners i guanys, respecte dels quals tots dos pretenien gaudir en benefici propi, procedents de les activitats delictives de l'exalcalde".

S'afegeix que la cantant "va permetre el blanqueig dels il·lícits beneficis obtinguts per la seva parella, en la seva corrompuda i delictiva activitat públic/privada al capdavant de l'Ajuntament, amb les gravíssimes conseqüències econòmiques que per al mateix va suposar". "La repercussió i transcendència de tals activitats en la vida social espanyola és difícil de quantificar", diu la Sala.

Tot i això, assenyala que aquesta repercussió "va ser i és enorme, configurant-se com a paradigma d'il·legalitat criminal a l'aprofitament privat i injust del patrimoni públic i, en aquest sentit, d'enorme gravetat social", apuntant que existeix "una perillositat objectiva i intrínseca" relacionada amb l'entitat dels fets.

El Tribunal indica que el que pretén la Sala en aquest cas, "i en qualsevol altre", és que la pena de presó "compleixi la seva funció de servir de fre a possibles conductes futures d'anàloga naturalesa per part d'altres persones que interioritzaran així el seu deure ciutadà d'adequar la seva conducta a les normes jurídiques", tenint per tant un caràcter "exemplar --que no exemplaritzant--".

"I tal cosa no cap dubte només es podrà aconseguir mitjançant el compliment efectiu en centre penitenciari de les penes imposades als qui, d'una manera o una altra, han contribuït amb la seva actuació a l'èxit efectiu del propòsit delictiu ideat --d'especial gravetat en el cas que ens ocupa--", posa de manifest el Tribunal de Màlaga.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés