Publicat 31/01/2019 12:44

Claudia Piñeiro, Premi Pepe Carvalho: "El gnere est empenyent els seus propis límits"

L'escriptora argentina Claudia Piñeiro
EUROPA PRESS

"M'agraden els personatges que encara que siguin assassins semblen quotidians"

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora argentina Claudia Piñeiro ha considerat aquest dijous que el gnere de la novella negra "s'est expandint i est empenyent els seus propis límits", ha dit en la roda de premsa prvia a la recepció del Premi Pepe Carvalho 2019 la tarda d'aquest dijous a l'Ajuntament de Barcelona en el marc de la BCNegra.

Com a exemple d'aquesta expansió ha citat diverses novelles que tenen violncia, mort i intriga, per "no necessriament busquen l'origen de qui el va matar i per qu"; ara el que es vol és conixer com i per qu, com es culpa determinades persones.

Piñeiro --la primera persona llatinoamericana a rebre aquest premi-- ha explicat que en algunes novelles el gnere est en primer plnol, i en d'altres en el segon: "De vegades me n'he cuidat perqu no hi estigui, perqu el gnere se m'imposa, i se'm posa dins".

"La novella negra és per a mi una zona de confort. En general escric una novella sense pensar en el gnere", ha afirmat l'escriptora, que ha considerat que el gnere negre té una estructura que ajuda a pensar cap a on has d'anar.

Ha remarcat que "el gnere t'obliga a donar una resposta", i ha apuntat que mentre Jorge Luis Borges considerava el gnere com un refugi literari, Ricardo Pilgia assegurava que no necessriament una novella policial respon a totes les preguntes.

Sobre els personatges ha dit: "M'agraden els personatges que encara que siguin assassins semblen quotidians, com el veí de la porta del costat, que un dia mata la seva dona i semblava tan amable", ha descrit l'autora.

"ESMORZES AMB UNA DONA ASSASSINADA"

Sobre el seu activisme contra la violncia de gnere i en defensa dels drets de la dona, Piñeiro ha lamentat: "A Argentina esmorzes cada dia amb una dona que ha estat assassinada per algú".

Ha celebrat que les mobilitzacions feministes al seu país han perms normalitzar paraules com 'avortament', encara que ha assenyalat: "Ens falta aconseguir la llei", i ha dit que era una qüestió de coherncia personal que s'involucrés en aquestes mobilitzacions, perqu es tracta d'un assumpte que la pertorba.

"Tot aix es pot fer perqu hi ha un collectiu de dones protegint-te. És un treball conjunt en qu hi ha un munt de dones conegudes i annimes, que et protegeixen", ha assenyalat.

En ser preguntada per les adaptacions cinematogrfiques de quatre de les seves novelles, ha subratllat que ella és guionista i dramaturga, i que al cinema l'escriptura creix amb la feina del director i els guionistes: "Estic acostumada a qu no ha de ser un fidel reflex del text", ha dit.

Piñeiro ha defensat que darrere de les adaptacions cinematogrfiques "hi ha una indústria que ha de funcionar", i que els autors no poden immiscuir-se en els seus detalls.

Quan li han preguntat pel desprestigi de les forces policials, ha dit que al seu país "sempre hi ha dubtes sobre l'honestedat de la institució, la qual cosa no significa que no hi hagi policies honests".

"Per inventar un detectiu costa fer creure que investigui un crim", ha dit l'escriptora, que ha remarcat que en la seva societat els policies moltes vegades són els mateixos que organitzen les bandes d'assalt.

Ha celebrat que aquest premi té per a ella una gran importncia i que és la seva tercera vegada a la BCNegra. "Sé molt bé el que significa Manuel Vázquez Montalbán. A Argentina l'hem llegit molt".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés