Actualitzat 02/10/2014 13:55

Catalunya registra un any hidrològic sec a excepció de l'estiu

Embalse de Boadella 2014
ACA

BARCELONA, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

L'any hidrològic 2013-2014 a Catalunya, que transcorre de l'1 d'octubre del 2013 a la mateixa data del 2014, ha constat que els primers nou mesos de l'any han estat secs, mentre que "importants precipitacions" han protagonitzat l'últim trimestre --de juliol a setembre--.

Els primers nou mesos han estat secs, especialment al nord de Catalunya, mentre que de juliol a setembre han estat humits, el que ha permès estalviar el consum d'aigua embassada, ha informat aquest dijous la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en un comunicat.

En conjunt, l'any hidrològic ha satisfet totes les demandes d'aigua amb les reserves als embassaments en situació normal --en el cas del de Boadella-- o abundant --la resta d'embassaments de les conques internes--.

En aquest sentit, l'any ha començat amb 611 hectòmetres cúbics de reserves --el 88% de la capacitat-- i ha acabat amb 586 hectòmetres cúbics --el 84% de la capacitat--.

Els tres primers mesos secs s'han notat especialment a la conca del riu Muga, on l'escassetat de precipitacions en els mesos previs a la campanya de reg ha produït descensos importants de les reserves.

A partir de juliol, l'estalvi en el reg i la bona coordinació entre regants ha permès aprofitar qualsevol aportació de pluja a la zona que es pot regar amb la finalitat de reduir immediatament els embassaments, el que ha fet possible un canvi de tendència, amb un estalvi del 38%.

Els regadius del Ter i del Llobregat han aprofitat la pluja de l'estiu per estalviar consum d'aigua embassada en un 20% respecte als volums assignats, un 21% i un 19%, respectivament.

Les situacions freqüents de pluges, que han millorat la disponibilitat d'aigua i han omplert alguns embassaments, s'han produït per la presència estàtica d'una potent zona de baixes pressions al nord-est de Galícia i per un anticicló de bloqueig al centre-nord d'Europa.

El moviment cap al sud d'aquesta zona de baixes pressions ha comportat una "situació d'inestabilitat" que ha provocat intenses pluges en el litoral i el prelitoral, el que ha fet créixer alguns rius de manera significativa i ha augmentat en vuit hectòmetres cúbics les conques internes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés