Actualitzat 31/03/2017 12:06

Catalunya provarà el 2017 la pastilla preventiva del VIH en un estudi amb altres autonomies

Entitats lamenten retards en les subvencions per a les associacions

BARCELONA, 1 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha anunciat aquest dijous que Catalunya participarà el 2017 en un estudi d'implementació de la pastilla que prevé el VIH --la profilaxi pre exposició (Prep)-- al costat d'Andalusia, País Basc i Madrid.

Ho ha afirmat a l'acte institucional convocat al Palau de la Generalitat en el marc del Dia Mundial de la Sida, acompanyat per la comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i de les entitats de la plataforma Comitè 1r de Desembre.

Fonts de Salut Pública han detallat que Catalunya seleccionarà "mostres efectives de ciutadans" als qui s'administrarà la Prep amb la finalitat d'estudiar la seva eficiència, tenint en compte criteris com la població, l'accés i les proves complementàries que s'han de fer, entre d'altres.

També han assenyalat que si finalment no tira endavant la iniciativa amb el Ministeri, Catalunya impulsarà l'estudi a través de projectes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (Peris), i han afegit que no cal l'aprovació de la pastilla per part de l'Agència Espanyola del Medicament.

Aquest mateix dimecres, la Plataforma de Gais contra el VIH, que s'ha desmarcat de l'acte amb una concentració, ha demanat a Salut que faciliti la Prep al col·lectiu de més risc per detenir els 800 nous casos de contagi que es registren anualment a Catalunya.

"Seria una insensatesa no estar estudiant ja avui la Prep", ha assenyalat Comín, qui també ha destacat que seria una falta de responsabilitat prendre decisions sense tenir dades suficients, de manera que ha defensat que cal implementar amb evidència científica suficient.

Ha reconegut que les dades d'infeccions són negatives perquè mostren que l'epidèmia es manté estable a Catalunya, on hi ha 33.600 persones amb el VIH: "No han disminuït els casos anuals i sabem que la majoria són homes que tenen sexe amb homes (HSH)".

El virus en aquest col·lectiu s'ha disparat en un 50% en l'última dècada, i el 46% dels nous diagnòstics es produeix en una fase avançada de la malaltia, segons dades del 2015, ha lamentat el conseller, que ha advocat per portar la prova als col·lectius de més risc.

SUBVENCIONS

La plataforma Comitè 1r de Desembre, que aglutina 24 entitats, ha centrat la seva crítica en els retards en les subvencions que havien de rebre les associacions per combatre la Sida aquest any, segons ha dit el president del Comitè, Albert Capitán.

Sobre aquest aspecte, Comín ha replicat que precisament aquest dimecres s'ha publicat la resolució de les ajudes per als pròxims dos anys per un import de 2,6 milions d'euros, i ha justificat el retard per la burocràcia, que considera un "malament de l'administració pública".

Segons la comissionada de Salut a l'Ajuntament, Gemma Tarafa, el 2015 es van detectar a Barcelona 40 noves infeccions de VIH més que el 2014, xifres que tot i que no són molt elevades "són importants i no ens podem confirmar", i ha advocat per seguir treballant.

L'Ajuntament i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han prioritzat per al 2017 cinc grans àrees de treball a l'abordatge del VIH programes associats vigilància, detecció precoç, prevenció, control i la sensibilització i l'estigma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés