Actualitzat 02/08/2014 12:07

Catalunya, El País Basc i Balears, les comunitats amb menys alumnes d'ESO estudiant un segon idioma estranger

Aula escolar.
EUROPA PRESS/DIPUTACIÓN

MADRID, 2 ago. (EUROPA PRESS) -

Catalunya, El País Basc, Balears i Comunitat Valenciana són les autonomies en les quals menys alumnes d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) estudien una segona llengua estrangera, segons l'última estadística sobre l'ensenyament de llengües estrangeres del Ministeri d'Educació, recollida per Europa Press. Galícia, Canàries i Astúries encapçalen la taula.

El document, amb dades del curs 2011-2012, indica que la mitjana d'alumnes d'ESO que cursa llengua estrangera optativa, que s'ha d'oferir en tots els centres, és del 42,5 %. En els privats, el percentatge s'eleva al 49,2 % i en els públics hi ha un 39 % d'alumnes de secundària matriculats en un segon idioma. La llengua francesa és la més estudiada.

Catalunya és la comunitat en la qual aquest percentatge és més baix (15%), seguida del País Basc (22,1%), Balears (26,7%), Comunitat Valenciana (32,8%) i Navarra (37%). En la mitjana, se situen la Rioja (42,2%), Madrid (42,7%) i Castella i Lleó (43,6%).

Per sobre de la mitjana, Ceuta (45,5%), Melilla (47%), Cantàbria (49,4%), Múrcia (49,8%), Extremadura (49,9%), Castella-la Manxa (50,2%), Aragó (51,4%), Andalusia(55,2%), Astúries (62,3%), Canàries (68,1%) i Galícia (69,6%).

En el Batxillerat, el percentatge d'alumnat que cursa un altre idioma estranger a més de l'anglès decreix fins al 24,1 % de mitjana i presenta una situació diferent, ja que mentre a Andalusia més del 60 % dels estudiants d'aquesta etapa escullen com a optativa una altra llengua estrangera, en altres comunitats com Canàries o País Basc el percentatge no arriba al 10.

L'ensenyament d'una segona llengua estrangera en Educació Primària, malgrat no haver-hi obligació de ofertar-la, començava a ser significativa en el curs 2011-2012. Hi ha comunitats, com Múrcia i Canàries, en les que més del 30 % dels estudiants aprenen un segon idioma estranger, davant de la mitja espanyola que se situa al 6 %. A Balears, Galícia i Ceuta l'oferta és inexistent.

També hi ha diferències entre comunitats autònomes en l'aproximació a la llengua estrangera en el segon cicle d'Educació Infantil (de tres a sis anys). Nou d'elles --Extremadura, Galícia, la Rioja, Castella i Lleó, Cantàbria, Castella-la Manxa, Múrcia, Madrid, Canàries-- i les ciutats autònomes de Ceuta-Melilla presenten percentatges superiors al 90 %.

ASSIGNATURES EN UN ALTRE IDIOMA

De l'estadística del Ministeri d'Educació, destaquen les dades sobre els programes d'aprenentatge integrat de continguts i llengua estrangera, és a dir, la docència d'una assignatura no lingüística --Ciències, Matemàtiques, entre d'altres-- a través d'un altre idioma, que en la gran majoria dels centres és l'anglès.

Respecte als centres on existien aquestes ofertes en el curs 2011-2012, hi ha 2.929 (25,3%) centres per a la Educació Primària i en 1.600 (25,2%) per a l'ESO. D'ells, en 2.310 (19,9%) i 1.232 (19,4%), respectivament, s'imparteixen programes d'aprenentatge integrat de continguts i llengua estrangera. A una distància notable està el nombre de centres on existeixen experiències en l'ensenyament de Batxillerat, 343 centres (9,1%).

Els centres públics són els que presenten majors percentatges d'oferta d'ensenyament d'assignatures en un altre idioma: un 20,3% en primària i un 30,5% a l'ESO.

Són diverses les comunitats autònomes on el percentatge d'alumnat de primària que segueix programes d'aprenentatge integrat de continguts i llengua estrangera supera el 10%, presentant la xifra més alta Castella i Lleó amb un 36,1%. A l'ESO són menors els percentatges d'alumnat que opten per aquest sistema, superant el nivell del 10% en sis comunitats --El País Basc, Astúries, Canàries, Múrcia, Extremadura i Andalusia--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés