Actualitzat 22/12/2015 12:06

Castella i Lleó demana a Catalunya els documents de l'Arxiu General de la Guerra Civil

VALLADOLID, 22 Des. (EUROPA PRESS) -

   Les Corts de Castella i Lleó han demanat a Catalunya la devolució de tots els documents i altres efectes que manté "indegudament" al seu poder i que van ser traslladats des de l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola, amb seu a Salamanca i integrat al centre Documental de la Memòria Històrica.

   La petició s'ha formulat mitjançant una declaració institucional signada pels cinc grups polítics amb representació parlamentària (PP, PSOE, Podem, C's i Grup Mixt) que la presidenta de les Corts, Silvia Clemente, ha llegit al començament de la segona sessió del ple de Pressupostos.

   La declaració exigeix a la Generalitat el "compliment de l'ordenament jurídic i, en conseqüència, la devolució a l'Arxiu de Salamanca de tota la documentació indegudament rebuda des de l'any 2006, així com la devolució de tots els documents no restituïts als seus propietaris legítims, ja que formen part integradora de l'esmentat arxiu de titularitat estatal".

   A més, al text de la declaració s'expressa el "suport ferm" a la integritat de l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola, la necessitat de "complir les lleis i les resolucions judicials" i el compromís amb l'Arxiu i les finalitats per a les quals ha estat creat, "testimoni d'un dels episodis més tràgics de la història d'Espanya".

   Al llarg d'aquesta declaració es recorda que el Centre Documental de la Memòria Històrica té com a finalitat reunir i recuperar tots els fons documentals i altres efectes que l'integren, relatius al període històric comprès entre el 1936 i el 1978, fonamentalment perquè siguin posats a disposició dels interessats i dels ciutadans en general.

   Alhora, s'incideix que a l'empara de la Llei 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil i custodiats als arxius de la Guerra Civil Espanyola i successives ordres ministerials d'autorització dictades en la seva execució, es va procedir a traslladar a la Generalitat des del 2006 fins al 2014 nombrosos fons que es custodiaven al centre Documental.

NOMÉS DETERMINATS DOCUMENTS

   Tot i això, la declaració posa èmfasi a l'article 2.2 de la Llei, que afirma que resulta que "únicament" es podran restituir a Catalunya els documents que compleixin els requisits assenyalats, és a dir, han de ser documents confiscats a Catalunya, a persones físiques o jurídiques de caràcter privat, amb residència, domicili, delegació o seccions a la Comunitat Autònoma esmentada, "i en queden excloses actuacions que excedeixin les previsions i l'àmbit assenyalat".

   Les Corts consideren que això té repercussions per a tots els espanyols, independentment del lloc on resideixin, ja que s'han produït trasllats de documents "sense complir" els requisits legals.

   "Així, fons documentals valencians, murcians, madrilenys, asturians o aragonesos, entre d'altres, es mantenen indegudament en poder de la Generalitat de Catalunya", indica la declaració.

   Sobre aquesta qüestió, es recorda la sentència del Tribunal Constitucional del 31 de gener del 2013, dictada amb ocasió del recurs d'inconstitucionalitat presentat per la Junta de Castella i Lleó contra la Llei 21/2005, en què s'assenyala que la transferència de fons documentals a la Generalitat no és incondicionada, sinó que té com a objectiu la seva restitució als propietaris originals o als seus successors.

   De la mateixa manera, la dispositiva assenyala també que "si la transferència dels documents es produeix a l'efecte de ser restituïts, i aquesta restitució no es pot produir, per no haver-ne pogut acreditar la titularitat, tals documents segueixen integrant un arxiu de titularitat estatal".

   Les Corts consideren que com l'Arxiu de titularitat estatal al qual es refereix és el Centre Documental de la Memòria Històrica, la funció del qual és custodiar aquest tipus de documents i efectes que eren dipositats abans del trasllat a Catalunya, "no té sentit pensar que els que no han pogut ser lliurats als seus propietaris o successors quedin dipositats a un lloc diferent del Centre, al qual han de ser restituïts".

   Per aquest motiu, es considera que davant d'allò disposat en l'esmentada sentència del Tribunal Constitucional "procedeix tornar al Centre Documental de Salamanca tots els documents, fons documentals i altres efectes de la Guerra Civil transferits a la Generalitat de Catalunya vulnerant el mandat legal, així com aquells que no han estat restituïts als seus propietaris originaris o als seus successors".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés