Actualitzat 20/01/2014 10:27

La Casa Lleó i Morera s'obre als visitants aquest dilluns després de ser restaurada

Casa Lleó i Morera
NÚÑEZ Y NAVARRO

BARCELONA, 20 gen. (EUROPA PRESS) -

La Casa Lleó i Morera, de l'arquitecte modernista Domènech i Montaner, completarà la visita a 'L'illa de la Discòrdia' al passeig de Gràcia de Barcelona a partir d'aquest dilluns --tot i que la Casa Amatller està tancada temporalment. Ja serà aquest dilluns quan s'obrirà als visitants després de la restauració duta a terme per Núñez i Navarro en els 400 metres de la planta noble.

El recorregut passa pel pis principal i el pati interior de la casa --els espais nobles--, mentre que la resta segueixen llogats.

A més, aquestes estances es podran visitar per primera vegada després que aquest edifici fos venut per part dels hereus Lleó i Morera a mans privades, i anés canviant de propietari fins a adquirir-lo el 2006 Núñez i Navarro.

Al llarg d'aquest temps, la casa ha tingut usos comercials molt diferents, des de l'estudi de fotografia instal·lat per Pau Audouard, fins a les dependències de la botiga de Loewe i un 'showroom' de Guess, entre d'altres, que, sumat als avatars de la història, van deixar diversos danys a la casa, que l'empresa ha rehabilitat, sense haver pogut intervenir en alguns espais com el safareig del pati exterior.

Un dels valors d'aquesta visita és poder apreciar el treball coral d'uns 40 mestres i artesans --els més destacats de l'època modernista-- entre els quals hi ha l'escultor Eusebi Arnau, els mosaïcistes Lluís Bru i Mario Maraliano, el decorador i ebenista Gaspar Homar i el pintor i vidrier Antoni Rigalt.

La visita, prèvia immersió a l'arbre genealògic de la distingida família Lleó i Morera, és un recorregut per vitralls, mosaics, ceràmica, escultura, fusta, marbre i esgrafiat que transporten a la vida burgesa de finals del segle XIX i principis del XX, amb autèntiques narracions dins de la llar, com el conte tradicional 'La dida de l'infant rei' a base d'estilitzades escultures.

En aquest univers modernista tot traspua un aire bucòlic i nostàlgic propi del modernisme, de la mà de libèl·lules, llimoners, flors i diumenges a l'aire lliure impresos a les diverses parets, terres i rajoles, i alhora aquest espai assenta molt bé les bases de l'època en la qual es va fer, amb quatre escultures que subjecten un telèfon, un gramòfon, una càmera i cables d'electricitat, símbol de la Barcelona de l'exposició universal del 1888.

TRES GRANS

A més, aquesta casa és un dels tres edificis que formen 'L'illa de la Discòrdia' --al costat de la Casa Batlló, d'Antoni Gaudí, i la Casa Amatller, de Josep Puig i Cadalfalch-- que il·lustra la competència entre els grans arquitectes de l'època, tot i que en realitat es tracta d'un diàleg entre ells, "perquè entre ells hi ha regnava un gran respecte", han explicat.

Les visites, que s'han de concertar amb reserva prèvia a través d'internet, estaran formades per grups de 25 persones com a màxim i aniran a càrrec de Cases Singulars, que les realitzarà en català, castellà i anglès.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés