Publicat 25/01/2019 16:11

Un de cada cinc titulats universitaris catalans fa una estada a l'estranger

Josep Pallars, Joan Elias, Josep A.Planell i Amelia Díaz
EUROPA PRESS

El finanament ordinari de la Generalitat a les universitats es va situar el 2017 a nivells del 2007

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

Gairebé un de cada cinc --un 18,8%-- dels titulats a les universitats públiques catalanes va fer una estada a l'estranger durant el curs 2016-2017, la qual cosa suposa un creixement percentual d'un punt i mig des del 17,22% del curs 2014-2015, amb un "pes fonamental" de les beques Erasmus.

El percentatge de mobilitat de l'alumnat universitari catal ha anat creixent durant els darrers anys, fins a situar-se prop del 20%, que és l'objectiu europeu, segons l'Informe d'Indicadors de Formació i Docncia de les Universitats Públiques Catalanes 2018' de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

La vicerectora de Docncia i Ordenació de la Universitat de Barcelona (UB), Amelia Díaz, ha remarcat que assolir una xifra prxima al 20% té una "importncia considerable", i ha subratllat que s'hi emmarquen principalment les beques Erasmus, per també altres vies per fer estades a l'estranger.

Durant el curs 2016-2017, la matrícula en estudis universitaris oficials de grau i mster a les universitats públiques catalanes i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va superar els 190.000 estudiants, i van haver-hi 40.874 persones que van comenar els estudis de grau.

L'estudi mostra que el rendiment dels estudiants universitaris ha millorat en el període d'implantació de l'Espai Europeu d'Educació Secundria (EEES) -iniciat fa una dcada--, i ha passat del 72% al 82% en els graus i del 88% al 92% d'aprovats en els msters.

Díaz ha remarcat que aquest percentatge d'aprovats al voltant del 80% i el 90% és un "resultat natural" per aspectes com l'avaluació contínua, i el rector de la UOC i de l'ACUP, Josep A. Planell, creu que és lgic que progressin.

Amb la implantació dels graus, al voltant de 40.000 estudiants universitaris anuals han pres contacte amb el món professional a través de les prctiques professionals, ja siguin curriculars o no curriculars, en diverses empreses i institucions.

En els dos darrers cursos s'ha produt un increment dels alumnes de formació contínua del 13% i un increment dels alumnes de mster del 44%, així com l'augment a partir del curs 2015-2016 dels estudiants que participen en programes de doctorat.

FINANAMENT

L'estudi de l'ACUP assenyala que el finanament ordinari per part de la Generalitat el 2017 s'ha situat a l'alada del 2007, amb uns 765 milions, per que encara no assoleix els registres d'entre el 2008 i el 2010, amb xifres entre els 800 i 900 milions.

També reflecteix que l'esfor de les famílies en el finanament dels estudis universitaris continua sent més alt que a la resta d'Espanya, perqu a Catalunya el 30% dels ingressos procedeixen de les matrícules, mentre que a la resta de l'Estat suposa el 23%.

El director general de Planificació en l'mbit d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Josep Pallars, ha remarcat que l'informe evidencia que Catalunya té un sistema universitari "madur, compacte, comparable" a pasos europeus amb més recursos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés