Publicat 28/6/2019 9:37:41 +02:00CET

Buch avisa del "pitjor dia" de l'onada de calor i demana precaució a tot Catalunya

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, atén els periodistes a Vinebre (Tarragona), on està instal·lat el Centre de Comandament per l'incendi de la comarca tarragonina de la Ribera d'Ebre
@INTERIORCAT

Els Bombers miren de "baixar la intensitat" del foc en el flanc dret de l'incendi de la Ribera d'Ebre

TARRAGONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha avisat que aquest divendres és "el pitjor dia" de l'onada de calor i ha demanat extremar les precaucions davant del risc d'incendi a tot Catalunya.

En una atenció als periodistes des de Vinebre (Tarragona), on està instal·lat el Centre de Comandament per l'incendi de la comarca tarragonina de la Ribera d'Ebre, ha assegurat que aquest divendres és necessari tenir "tots els efectius" treballant intensament en el foc que va començar aquest dimecres a la Torre de l'Espanyol (Tarragona).

Ha indicat que han d'evitar que l'incendi --que ja ha afectat unes 6.500 hectàrees-- adquireixi una "dinàmica de creixement", perquè ha recordat que té un potencial per arribar a les 20.000.

I ha alertat que "un dels pitjors enemics" que podrien tenir els serveis d'emergències i equips d'extinció és que s'originés un altre incendi important en un altre punt de Catalunya.

OBJECTIUS

El cap de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, l'inspector Antoni Ramos, també ha explicat que aquest divendres el seu objectiu és "baixar la intensitat al màxim possible" al costat nord del flanc dret de l'incendi, però ha assegurat que encara és d'hora per considerar la seva estabilització.

Ha afirmat que durant la nit han aconseguit els objectius que s'havien marcat i que han pogut arribar a "punts d'emplaçament al costat nord del flanc dret" per a les dotacions terrestres, on prioritzaran les tasques d'extinció.

Aquest dijous no era possible col·locar els vehicles en aquest punt, però durant la nit la intensitat del foc ha baixat i han pogut accedir i "crear zones segures" des d'on treballar, ha detallat Ramos.

I ha advertit que aquest divendres és el dia "més crític" a nivell meteorològic, amb les temperatures més elevades de l'episodi de l'onada de calor i la previsió és que entri vent del sud.

400 EFECTIUS DURANT LA NIT

L'incendi no està estabilitzat però ja no hi ha "fronts actius potents" i els bombers han aconseguit ampliar la presència dels efectius al llarg del perímetre.

Durant la nit i la matinada d'aquest divendres, uns 400 efectius dels Bombers de la Generalitat, de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de les Brigades de Reforç d'Incendis Forestals (BRIF) han treballat en l'incendi, i a partir de les 7 hores s'han començat a incorporar de manera gradual els mitjans aeris.

Els Mossos d'Esquadra mantenen cinc carreteres tallades: la C-12 --entre Maials (Lleida) i Flix (Tarragona)--, la T-703 --a la Palma d'Ebre (Tarragona)--, la C-233 --entre Bovera (Lleida) i Flix--, la T-714 --a la Torre de l'Espanyol--, i la T-2237 --entre Vinebre i la Palma d'Ebre--.