Actualitzat 18/06/2014 17:40

Aprovat l'últim enviament de documents de Salamanca a Catalunya

MADRID, 18 Jun. (EUROPA PRESS)

El Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) ha aprovat aquest dimecres durant una reunió celebrada a la secretaria d'Estat de Cultura a Madrid l'enviament dels últims documents de l'Arxiu de Salamanca que seran restituïts a Catalunya.

   En total es traslladaran 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, dues làmines, tres mapes i plànols, quatre banderes, 10 pamflets i vuit targetes postals, un volum inferior al sol·licitat inicialment pel Govern de Catalunya (546 caixes, 4.139 llibres, 259 cartells, 20 làmines, 14 mapes i plans, 10 banderes, 363 pamflets i 101 targetes postals).

   La consellera de Cultura i Turisme de la Junta de Castella i Lleó, Alicia García, ha manifestat en declaracions als mitjans després de la llarga reunió, que ha durat al voltant de tres hores, que la seva posició ha estat contrària respecte a la sortida de nous documents, i ha indicat que per part del Govern espanyol hi ha hagut un "compromís" perquè no tornin a sortir nous papers de l'Arxiu de Salamanca.

   A més, assenyala que durant aquesta trobada ha incidit en la importància de complir la sentència del Tribunal Constitucional en "les dues direccions" de manera que, "de la mateixa manera que s'aprova l'última sortida de papers, també es reclami a la Generalitat els documents que hi ha allà però que no han estat reclamats per particulars i propietaris". Segons assenyala, aquests papers "són de titularitat estatal", per la qual cosa és a Salamanca on han de ser.

   A més, segons ha indicat als mitjans l'alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández, s'han demanat garanties perquè se solucionin els errors de les digitalitzacions que es van fer "de manera indeguda" i afirma que es van donar "tota mena de garanties". Pel que fa a la documentació que ha sortit, assenyala que se signarà una acta a títol de gestió perquè no es transfereixi la titularitat.

   Fernández celebra que així s'hagi tancat "definitivament" aquest problema i que Salamanca deixi de ser coneguda per aquest tema.

   D'altra banda, el director general de Belles Arts i Béns Culturals i d'Arxius i Biblioteques del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, Jesús Prieto, ha indicat als mitjans que en aquesta reunió s'ha acordat que es tracta de l'"última sortida" i ha assenyalat que les sentències del Constitucional aclareixen que els documents privats que no han pogut ser tornats als seus titulars privats han de tornar a l'Estat.

INCREMENT DE L'ARXIU

   Durant aquesta reunió el Patronat també ha estat informat del pla d'impuls projectat des del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per incrementar i potenciar els fons d'aquest arxiu ubicat a Salamanca, amb el qual el CDMH passarà a tenir de 6,2 a 30 quilòmetres lineals de documents, per la qual cosa multiplicaria per cinc els seus fons documentals.

   Això es farà a través del dipòsit d'arxius rellevants com el del Moviment Nacional i l'Organització Sindical, dos de les institucions més representatives i actives del règim franquista entre el 1938 i el 1977; de l'arxiu històric del Partit Comunista Espanyol (PCE); de polítics destacats en la Transició, com Antonio Fontán, Joaquín Garrigues Walker o Alfonso Osorio, els arxius del qual van ser beneficiaris d'ajudes a projectes arxivístics concedides pel Ministeri; i de col·leccions i fons de les fundacions Primer de Maig, Largo Caballero i Pablo Iglesias, entre d'altres, que com el cas anterior van ser beneficiaris d'ajudes.

   Prieto ha destacat que aquest pla passa a integrar fons d'arxiu molt importants, d'etapes que es coneixen "relativament", com Moviment Nacional o el Moviment Sindical.

   L'increment documental del CDMH comportarà l'ampliació dels espais de dipòsit i de gestió de fons per a la catalogació, conservació i posada a disposició de la societat. Així, als dos edificis que actualment ocupa el centre, a la tardor d'aquest any i tan aviat com finalitzi el seu equipament, s'hi incorporarà una segona seu ubicada a la Plaça dels Bàndols.

   A més, s'ha previst la construcció d'una tercera seu en una parcel·la de 6.769 m2 cedida per l'Ajuntament de Salamanca al Ministeri de Cultura el 2010, un edifici de nova planta que estarà destinat al dipòsit de documentació, a més d'albergar en una nau contigua els símbols i vestigis del franquisme retirats en compliment de la llei de memòria històrica. La construcció dels dos edificis tindrà un cost aproximat de 7,7 milions d'euros.

   La consellera de Cultura i Turisme de la Junta ha assenyalat que aquest pla és un "gran projecte" i "molt potent" que "pot posicionar a escala internacional" l'Arxiu de Salamanca. "És una gran notícia per a Salamanca, que s'ho mereixia pel dany que s'ha fet en trencar el seu arxiu".

   Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat s'ha mostrat "satisfet" amb aquest projecte, que es posarà en marxa d'aquí a final d'any, perquè l'Arxiu de Salamanca se situï al nivell d'altres arxius com el de Simancas o el d'Índies. A més, ha indicat que a mesura que la disponibilitat pressupostària ho permeti serà una "realitat" perquè pugui albergar noves donacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés