Actualitzat 19/10/2015 13:40

Arrenca la campanya de vacunació de la grip a Catalunya amb 1,2 milions de dosis

Campaña de vacunación de la gripe en Catalunya
Foto: EUROPA PRESS

Boi Ruiz apel·la a "l'obligació ètica" dels professionals sanitaris perquè es vacunin

   BARCELONA, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

   La campanya de vacunació antigripal a Catalunya ha arrencat aquest dilluns amb la previsió de distribuir 1,2 milions de vacunes als ambulatoris catalans i un pressupost de 4,376 milions d'euros, xifres semblants a l'any passat.

   En roda de premsa, han presentat la campanya el conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz; la sotsdirectora general de Prevenció de la Salut; Carmen Cabezas, el director de Qualitat i Seguretat de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, i la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Alba Brugués.

   La vacunació, que Salut aconsella fer en aquests dos primers mesos perquè triga de dos a tres setmanes a fer efecte, es dirigeix sobretot als grups de risc conformats per persones de de 60 anys, persones amb malalties cròniques, dones embarassades, i el col·lectiu de professionals sanitaris.

   Salut vol augmentar la cobertura de la vacuna en el personal sanitari perquè actualment és de 19,3%, una xifra que considera molt baixa tot i que creix any rere any --el 2014 va ser del 17,22%--, si bé el departament ha descartat mesures coercitives.

   "El personal sanitari ha d'entendre que hi ha un risc per als pacients que atén", ha dit Trilla, i el conseller ha apel·lat als valors i a l'obligació ètica d'aquells professionals que treballen amb tercers.

   Brugués ha avançat que elaboraran un estudi per conèixer els motius que expliquen per què els sanitaris es vacunen poc: "Des de punts de vista objectius, totes les raons apunten que s'haurien de vacunar", ha afegit Erada.

MILLOREN LA VACUNA

   Segons Erada, s'ha ajustat la vacuna canviant dos ceps perquè l'any passat es va  reduir la seva efectivitat a causa de l'evolució normal del virus: "Esperem que els índexs d'efectivitat siguin millors que l'any passat, però sempre hi ha la reserva que la seva evolució pot canviar".

   La dosi protegeix un 65% de les persones vacunades que idealment no patiran la grip, tot i que tres de cada deu sí la patiran, fet que explica que les queixes que es produeixen per part d'alguns pacients, tot i que ha reiterat que és una vacuna "absolutament segura".

   Ha dit que els efectes adversos que pot tenir són locals, com dolor en el braç o malestar i duren 48 hores, però ha defensat els beneficis que té en la població d'edat avançada o malalties greus.

   El període de dosis distribuïdes ha estat "estable" els últims anys: durant tota la campanya de vacunació de 2014-2015 es van administrar 1.058.903 vacunes, i el 2013-2014 van ser 1.052.281; les dosis que sobren es recullen i el seu cost es pot recuperar, segons Cabezas.

   L'OMS aconsella una cobertura del 75% de tots els grups recomanats, si bé a Catalunya s'immunitzen el 53% dels més grans, un 25% de les persones amb altres patologies, i un 19,3% del personal sanitari, per la qual cosa Salut reforçarà aquests àmbits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés