Publicat 30/08/2019 16:00

Arquelegs reconstrueixen la histria de l'ús del terreny en els darrers 10.000 anys

Ovejas, Ganado, Rebaño
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

Un projecte collaboratiu d'arquelegs de tot el món en el qual han participat investigadors del CSIC ha reconstrut la histria de l'ús hum del terreny al planeta en els darrers 10.000 anys.

Segons ha informat aquest divendres el CSIC en un comunicat, el mapa elaborat permet observar en una imatge el naixement i expansió de l'agricultura extensiva i intensiva, l'aparició de la pastura, el declivi de la caa i la recollecció, i l'aparició i l'auge de les societats urbanes.

El treball, que es publica a 'Science', s'ha fet amb la contribució de 255 arquelegs de tot el món liderats per investigadors de la Universitat de Maryland (Estats Units), i el projecte ArchaeoGlobe ha perms sintetitzar el coneixement sobre l'ús del terreny.

Els autors remarquen que les societats humanes "han transformat i manipulat el paisatge" al llarg de milers d'anys, i han alterat els patrons de biodiversitat, el funcionament dels ecosistemes i el clima, que es va engegar amb les societats caadores i es va intensificar amb l'aparició de l'agricultura intensiva i les ciutats.

El científic del CSIC Ferran Borrell ha assenyalat que els resultats obtinguts indiquen que l'ésser hum va comenar a tenir un impacte global significatiu "abans del que es proposava anteriorment" i obren la porta a una millor comprensió de la transformació de la Terra per part de les societats humanes.

Ha assegurat que, encara que s'han observat divergncies entre els resultats d'ArchaeoGlobe i altres obtinguts en diferents models de reconstrucció del clima i vegetació del planeta "no els invalida, sinó que els complementa".

"Són models generats a partir de diferents disciplines i dades, que ens han de permetre comprendre la relació entre l'evolució de l'ús del terreny en els darrers 10.000 anys i els canvis globals passats de la Terra, cosa que és clau per millorar les projeccions del clima i medi ambient en el futur", ha subratllat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés