Actualitzat 30/03/2015 13:03

Vall d'Hebron realitza el segon trasplantament de cara a un pacient amb un tumor

Vall d'Hebron realiza su segundo trasplante de cara a un paciente con un tumor
Foto: HOSPITAL VALL D'HEBRON

BARCELONA, 30 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha realitzat amb èxit el segon trasplantament de cara de la seva història, en aquest cas a un pacient afectat des de feia 20 anys per una deformació progressiva dels teixits facials, a causa d'un tumor vascular que li provocava greus problemes de visió, parla i sagnats, "cosa que posava en risc la seva vida".

   Un equip multidisciplinari de 45 professionals va portar a terme el febrer la intervenció, que ha estat presentada aquest dilluns en roda de premsa pel gerent del centre, Vicenç Martinez; la coordinadora de trasplantaments, Teresa Pont, i el cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, Joan Pere Barret.

   L'operació va durar 27 hores i al pacient se li va extirpar el tumor --"la part més perillosa de la intervenció", segons Barret-- i se li van trasplantar els dos terços inferiors de la cara, el coll, la boca, la llengua i la faringe, un treball que ha consolidat el centre com a un dels referents mundials.

   Barret ha explicat que l'operació era "extremadament perillosa i amb un gran risc de mort", tenint en compte que la malformació que patia el pacient tenia el comportament d'un tumor agressiu i havia conquistat bona part de les artèries de la cara i el coll, cosa que provocava sagnats abundants.

   El pacient, de nacionalitat espanyola i que ha demanat que no es reveli la seva identitat, havia estat valorat en diferents hospitals internacionals, on se l'havia considerat inoperable per la perillositat que comportava: "Aquí comptem amb un gran equip i vam decidir començar a buscar activament un donant per a ell fa dos anys".

   Es tracta de la primera vegada al món que s'extirpa una malformació massiva arteriovenosa, i representa el quart trasplantament de cara de l'Estat, ha explicat Barret, que ha destacat que el pacient "s'està recuperant molt bé, es troba a casa i ja pot parlar i deglutir, tot i que encara li queda una llarga recuperació".

   Ha destacat que "no cal témer un rebuig greu", tenint en compte que la cara no és un òrgan vital i en cas d'alguna reacció, com inflor o vermellor, es pot controlar sense perill per a la vida del pacient.

DONANT "INCONDICIONAL"

   Pont ha explicat que el donant de la cara que se li ha trasplantat al pacient era "una persona generosa i incondicional, que ho va donar tot als altres fins al final", i ha agraït el seu altruisme.

   Ha destacat que l'extracció dels teixits va durar unes quatre hores, i que la família va acceptar "que se li reconstruís la cara amb una màscara per al moment del comiat".

   Per la seva banda, Barret ha destacat que actualment hi ha un pacient del Vall d'Hebron per a qui s'està buscant de manera activa un donant de cara, tot i que ha admès que és un procés "complex" perquè es requereix el mateix grup sanguini i unes característiques morfològiques específiques que permetin un correcte acoblament.

PRIMER TRASPLANTAMENT EL 2010

   Barret ha destacat que l'equip que ha operat el pacient ha estat el mateix del primer trasplantament de cara del Vall d'Hebron, protagonitzat per un jove amb una deformitat greu causada per un traumatisme que l' havia deixat sense nas ni fosses nasals, i li havia malformat el maxil·lar superior i inferior, els pòmuls, els llavis, la boca i les parts toves de la cara.

   "Allò ens va donar experiència i comptem ara amb un equip excel·lent", cosa que ha permès operar el segon pacient, que no havia trobat esperances en cap altre centre --havien descartat operar-lo a la Clínica Mayo i a l'Hospital d'Harvard, entre d'altres--.

   Al món només hi ha set hospitals amb programes actius de trasplantament de cara, i Barrera ha celebrat que els dos pacients que ha pogut tractar "es reconeguin quan es veuen i puguin tenir esperances de futur".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés