Actualitzat 09/09/2014 16:20

Ustec-STEs insta professors a protagonitzar protestes el 15 de setembre contra la Lomce

Acto de Somescola
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'Ustec-STEs, Ana Elvira Sánchez, ha instat aquest dimarts els professors catalans a protagonitzar actes de protesta al començament de curs --15 de setembre-- i a organitzar-se amb les famílies per visualitzar el rebuig a la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) --vigent en primer, tercer i cinquè de primària-- i a la seva aplicació per part de la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, en la línia de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

En roda de premsa aquest dimarts al costat del membre del secretariat nacional d'Ustec-STEs David Córdoba, Sánchez ha animat el col·lectiu de docents a llegir el manifest 'Ni Lomce, ni LEC, ni retallades. Lluitem des del primer dia', i ha proposat l'etiqueta de Twitter '#comencemlluitant' --comencem lluitant-- per centralitzar les accions, que poden traduir-se en concentracions, desplegament de pancartes i iniciar un quart d'hora més tard les classes, com farà un grup de centres de Terres de l'Ebre.

Sánchez ha celebrat que el nou curs disposi de 815 nous professors després de quatre períodes sense increments de plantilla, però ha avisat que durant aquests anys el nombre d'alumnat ha crescut i fa dos cursos es va retallar la plantilla en 3.000 docents: "Si s'aposta per l'educació pública cal dotar-la de la plantilla i del finançament necessari".

"S'aplica la Lomce i la LEC i s'aposta per un curs precari laboralment i democràticament", ha lamentat Sánchez, que ha recordat que es mantenen ajustos com les substitucions al 85% de la jornada i el sou.

Ha criticat la "falta de voluntat política" del Govern per detenir la implantació de la Lomce en aplicar els currículums i avaluacions en els cursos afectats; l'avaluació en tercer d'ESO; la prova externa al final de primària i l'obligatorietat d'impartir Religió --malgrat l'assignatura alternativa--, i ha deplorat que la consellera Rigau no hagi donat instruccions clares per blindar la immersió lingüística.

Sánchez ha atribuït el descens de reclamacions dels nomenaments de professorat del juliol --han passat de ser centenars a només vint-- a la por dels docents pel poder més gran de decisió dels directors després de l'aplicació de l'anomenat 'decret de plantilles': "Estan cohibits per fer queixes. La situació jeràrquica precaritza la situació laboral dels treballadors".

També ha rebutjat la proposta de modificació del 'decret de directors' per part del Govern per adaptar-lo a la Lomce, ja que, segons Ustec, donarà més poder a l'administració del 30% actual a un 55% al comitè seleccionador --cinc dels seus nou membres--, mentre que fins ara era d'un terç del Consell Escolar, un altre terç del Claustre i un últim terç de l'administració.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, Rigau no ha volgut aclarir el percentatge de la participació de l'administració en l'elecció del director en afirmar que és "un tema de debat" i s'ha escudat que la seva proposta serà una xifra menor a la d'altres comunitats.

"Hem de veure si necessitem tenir més directors i quin és el millor mecanisme per escollir-los", ha afirmat, i ha afegit que està disposada a fer alguns ajustos per debatre la solució amb tota la comunitat educativa.

EDUCACIÓ EN VALORS

Sobre la nova assignatura alternativa a la Religió, 'Educació en valors', Sánchez ha deplorat que fins al 15 de setembre no es conegui el contingut de la matèria, ja que els professors no tindran el temps necessari per preparar l'assignatura, el que veu com un "menyspreu" cap als docents.

Davant d'aquest extrem, Rigau ha justificat que no ha donat temps de fer "amb calma" el currículum d'aquesta matèria per la recent aprovació de la Lomce, si bé ha defensat que sí que ha traslladat instruccions i documents als centres, a més de recordar que el material de la substituïda 'Educació per a la ciutadania' també pot servir.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés