Actualitzat 22/05/2014 13:51

Les biblioteques catalanes vendran llibres a partir de l'octubre

Firma del convenio entre libreros y bibliotecas
Foto: EUROPA PRESS

El procés començarà associat a llibreries de proximitat

BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

Les biblioteques catalanes vendran llibres com a resultat d'un conveni de col·laboració entre la Generalitat i el Gremi de Llibreters de Catalunya que arrencarà l'octubre amb un pla pilot a 15 biblioteques --que aniran de la mà de 15 llibreries associades.

   Segons han explicat en roda de premsa aquest dijous la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll i el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, les llibreries s'introduiran a les biblioteques en forma d'"aparadors de reclam", no de botigues enteses a l'estil tradicional.

   De fet, aquests aparadors incorporaran un ordinador perquè l'usuari pugui comprar i pagar amb targeta el llibre que desitgi de tot el catàleg, i com a intermediària en el procés, la biblioteca acudirà a la llibreria més pròxima --en una política de tàndem biblioteca-llibreria de referència per impulsar el comerç de proximitat--, i l'usuari podrà recollir el seu exemplar a la biblioteca.

EL BIBLIOTECARI, PRESCRIPTOR

   Tot i això, el procés de compra no estarà mediatitzat per cap llibreter, sinó pel bibliotecari, que tindrà l'incentiu que el volum de vendes de cada biblioteca revertirà en forma de creixement del seu fons editorial.

   Fins a l'octubre i des d'aquest mes, les biblioteques avaluaran l'impacte del pla, que ja té el desplegament fet de la plataforma digital en línia LibriData --que permet obtenir informació sobre les vendes i usos dels llibres, a més de rànquings dels més venuts--, i la plataforma de comercialització de llibres digitals Liberdrac, amb 45 llibreries associades.

   Després d'aquest període d'estudi, els primers llibres podran començar a comprar-se a l'octubre, i després el pla pilot aspira a generalitzar-se a les 359 biblioteques i gairebé 300 llibreries agremiades, tot això amb l'objectiu de fomentar la lectura entre els usuaris.

   Fenoll ha explicat que es tractarà de facilitar 'in situ' el procés de compra de llibres en un projecte que ha tingut una resposta de molt d'èxit en el sector després de ser vista com una oportunitat, i on els ciutadans disposaran d'un nou canal de venda: "No significa que les biblioteques canviem el xip i ens posem a tenir un canal propi de venda", sinó que és un valor afegit, ha defensat.

   Les llibreries i biblioteques seleccionades responen a diferents models i de totes les casuístiques possibles, i funcionarà en un primer període per tàndems de biblioteca de proximitat, per després buscar altres algoritmes que prioritzin que el lector rebi el llibre com més ràpid millor, ha concretat.

   Aquest pla està basat en experiències internacionals, com la de la New York Public Library i les biblioteques de Quebec, i també molt pròximes, com la de la biblioteca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

   Segons ha defensat en el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, biblioteques i llibreries treballaran juntes "a favor de la lectura mirant-se una mica més i donant-se suport una mica més directament", l'objectiu final del conveni subscrit aquest divendres amb el Gremi de Llibreters.

   Ha apuntat que aquest nou punt de venda està pensat tant per a les persones que tornen un llibre que els ha agradat i desitgen incorporar-lo a la seva biblioteca personal o regalar-lo, com les que desitgen usar la prescripció dels bibliotecaris en les seves compres.

   Mascarell ha dit que aquest és un projecte de "gent decidida" i que, a vegades, cal deixar enrere les rutines per experimentar coses noves, cosa que convé com a actitud general: "Fer possible que dos sectors que són cosins germans tinguin aquest afany de col·laboració".

   L'objectiu últim d'aquest acord és fomentar la lectura amb una política que comporta beneficis a les dues institucions, en un acord que té vigència d'un any i que es prorrogarà de manera automàtica anual.

15 MILIONS DE LLIBRES

   El sector del llibre a Catalunya va facturar el 2013 199.999.663 euros, amb més de 15 milions d'unitats venudes i un preu mitjà de 13,85 euros, generant un valor afegit en l'economia catalana de 704.762.000 euros.

   Les llibreries del gremi representen el 53% de les vendes de llibres a Catalunya, amb de 279 llibreries agremiades, 355 punts de venda en el conjunt del territori, amb set altes el 2013 i dues baixes el mateix any, i cap a un model que tendeix a l'especialització.

   Pel que fa a les biblioteques públiques, el 2013 van rebre 25,3 milions de visites --una mitjana diària de 80.000 persones--, amb gairebé 3,5 milions de carnets --121.448 nous usuaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés