Actualitzat 08/07/2015 12:59

Creen un sistema que converteix ones cerebrals en sons per "donar veu" als discapacitats

L'aparell crea sons d'acord amb les emocions, sense necessitat de control motor i en temps real

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat de Barcelona (UB) i l'empresa d'investigació Starlab han desenvolupat un sistema que converteix les ones cerebrals en so, un sistema pioner que "dóna veu" en temps real a les persones amb discapacitat que no poden comunicar-se per si soles ni mitjançant altres eines ja existents.

La iniciativa ha estat presentada aquest dimecres en roda de premsa per la cap de grup CRG i responsable del projecte Brain Polyphony, Mara Dierssen; la responsable d'Assumptes Científics i Internacionals del centre, Michela Bertero; l'investigador del Barcelona Research Art & Creation (BR::AC) de la UB, Efraín Foglia, i l'investigador de [Starlab] David Ibáñez.

La majoria de sistemes de traducció de senyals actuals necessiten control motor per part del pacient --per exemple, seguint el moviment de la retina als ulls--, per la qual cosa els discapacitats amb espasmes i els que no aconsegueixen controlar cap aspecte motor queden exclosos i no poden utilitzar-los.

Un altre inconvenient és que molts d'aquests dispositius fins ara existents no permeten una anàlisi en temps real de les expressions i requereixen un postprocessament de la informació, pel que passa un període des que l'usuari ha emès el senyal fins que es tradueix.

L'aparell ara desenvolupat és l'únic que aconsegueix crear so d'acord amb les emocions --mesures mitjançant senyals d'electroencefalografia, cardíaques i musculars--, sense necessitat de control motor per part del pacient i en temps real.

L'aplicació --basada en un casc que mesura els impulsos i un programari que els tradueix-- ja s'ha provat amb dos pacients amb paràlisi cerebral, dels qui no se sabia ni tan sols si eren capaços de comprendre el que passa al seu voltant i que han aconseguit comunicar-se.

MESURAR EMOCIONS

Ibañez ha concretat que el sistema és capaç de mesurar dos paràmetres emocionals, el 'valance' i l''arousal', que mesuren si un sentiment és agradable o desagradable i si és excitant o tranquil·litzant, respectivament.

Si el sistema detecta senyals cerebrals molt elevats d 'arousal' i neutres de 'valance', traduirà que el pacient amb paràlisi cerebral està sorprès, cosa que el podrà ajudar a comunicar-se amb el seu entorn, al mateix temps que facilitarà la tasca dels cuidadors.

Dierssen ha concretat que el sistema és encara un projecte pilot, que requereix d'una investigació d'un any per dissenyar un prototip sòlid que permeti als investigadors "desenvolupar un projecte més ampli", que podria arribar a facilitar que els pacients amb paràlisi cerebral apaguessin la llum de manera autònoma si estan cansats, per exemple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés