Publicat 12/05/2014 13:24

La comunitat educativa demana al Parlament un blindatge legal contra la Lomce

El Muce pide al Parlament un blindaje legal contra la Lomce
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce) ha demanat aquest dilluns al Parlament que concreti mesures i desenvolupi un "cos legal" per evitar l'aplicació de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lome) a partir del pròxim curs a Catalunya, una petició que es formalitzarà a final de maig, quan es reunirà amb els grups parlamentaris.

En roda de premsa, el representant de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Jaume Aguilar, ha explicat que el treball amb els partits és "una pota més" de la campanya de resistència que van iniciar el febrer perquè els centres es declarin insubmisos a la reforma educativa impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

Aguilar ha explicat que ja ha iniciat els contactes amb els grups parlamentaris i, per tant, "està garantida" l'acollida de les propostes que el Muce va dirigir a les formacions a través d'un document amb data de 25 d'abril.

En aquesta trobada de finals de maig, el Muce reclamarà al Parlament una declaració contrària a la Lomce, i demanarà que s'obri un "grup de treball" entre parlamentaris i representants del món educatiu per elaborar propostes legislatives.

L'escrit repassa diverses resolucions del Parlament en matèria d'ensenyament, com el dret universal d'educació que han de garantir els poders públics; el principi que el talent individual i col·lectiu és el resultat de l'educació i no una qualitat innata i inamovible; i que l'educació implica un compromís ètic amb la societat i la convivència democràtica.

També fa referència a una resolució contrària a la segregació escolar, i insta la Cambra catalana a planificar l'oferta pública de places mitjançant la comunitat educativa i els ens locals; garantir la qualitat en tots els centres amb els recursos necessaris; impedir la segregació per sexe, i mantenir una prova única d'accés a la universitat, entre d'altres mesures.

En relació amb la Formació Professional Bàsica (FPB) per a alumnes sense el graduat d'ESO que implanta la Lomce i substitueix els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), Aguilar ha demanat que es reguli una ràdio de 15 alumnes per aula, que es no s'apliqui abans dels 16 anys i que tingui places suficients.

Les mesures reclamades recullen un punt sobre la immersió lingüística: demanen que es configuri un currículum "propi, flexible i basat en l'adquisició de competències" i que es garanteixi el català com llengua vehicular del sistema educativa, entre d'altres iniciatives.

A més, sol·liciten al Parlament que avaluï el sistema educatiu de manera periòdica; asseguri que l'administració educativa selecciona al professorat amb criteris d'"igualtat, mèrit i capacitat" --en relació amb el decret de plantilles-- i promogui la cooperació de la universitat en investigació sobre educació.

MANIFESTACIÓ

Per mostrar el seu rebuig a la 'llei Wert' i també a les retallades en educació de la Generalitat, que ha reduït el pressupost en 1.000 euros a l'any per alumne, el Muce ha convocat una manifestació per al 17 de maig a les 12 hores en plaça Urquinaona de Barcelona.

La membre de l'executiva de Rosa Sensat, Maria Vinuesa, ha reclamat en nom del Muce un "canvi radical" en les polítiques educatives del Govern, i ha demanat que la inversió en educació arribi al 6% del PIB, com dicta la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

També ha exigit que es baixin les ràtios en les escoles per evitar la sobresaturació i que es tapin totes les beques menjador: "La beca menjador l'hauria de rebre qualsevol persona sota el llindar de la pobresa", ha afirmat Aguilar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés