Actualitzat 17/03/2015 13:55

El 92% de famílies amb fills que atén Creu Roja pateix "inseguretat alimentària"

El presidente de Creu Roja, Josep Marquès
Foto: EUROPA PRESS

El 16% assegura que els seus fills no esmorzen mai

   BARCELONA, 17 Mar. (EUROPA PRESS) -

Nou de cada deu famílies amb nens (91,8%) que atén Creu Roja Catalunya en els seus projectes de lluita contra la pobresa pateix algun tipus d'"inseguretat alimentària" a la llar, on no tenen garantit a cada moment l'accés a aliments suficients, nutritius i saludables per al nucli familiar.

   Així ho adverteix el VIII estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat 'L'accés de la infància a l'alimentació saludable', presentat aquest dimarts a Barcelona i que introdueix per primera vegada el qüestionari Elcsa, metodologia utilitzada per la FAO sobre la diagnosi de la seguretat alimentària.

   L'estudi, fet a través de 1.001 enquestes a famílies amb fills de 4 a 12 anys, sosté que d'aquestes famílies usuàries el 29,5% percep que la seva inseguretat alimentària és lleu, cosa que es manifesta que sacrifiquen la qualitat i no la quantitat de l'alimentació; un 40,7%, moderada, ja que presenten dificultats per mantenir la quantitat de l'alimentació, i un 21,7%, severa, de manera que el problema supera la capacitat de protegir els nens.

   El president de Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, ha recordat que són famílies de màxima vulnerabilitat, però que l'alta xifra que té una inseguretat alimentària severa els farà replantejar alguns programes de l'entitat perquè no creixi: "Hem de fer alguna cosa", com per exemple un seguiment més elevat d'aquestes famílies.

   En els últims tres mesos, el 33,7% de les famílies ha disminuït en alguna ocasió la quantitat servida als àpats a algun menor, i el 16,5%, per falta de diners, en algun moment un menor va tenir gana i no va menjar.

   A més, el 85% de les famílies assegura haver tingut la preocupació en els últims tres mesos que, per falta de diners, s'acabessin els aliments a casa.

   De les famílies enquestades, un 39,4% dels nens d'aquestes famílies presenta una dieta òptima, un 54,4% ha de millorar-la i un 6,2% té una dieta de molt baixa qualitat; el 16% de les famílies assegura que els seus fills no esmorzen mai --en la població general aquest percentatge se situa sobre el 0,3%--.

   Marquès ha assegurat que aquestes dades no són tan dràstiquess perquè la metodologia se centra en els nens --amb el qüestionari KidMed--, però ha alertat que un 54,4% hauria de millorar-la per acostar-se al patró de la dieta mediterrània.

EL 51,2% INGRESSOS INFERIORS A 500 EUROS

   La meitat de les famílies (51,2%) té uns ingressos mensuals inferiors a 500 euros --un 12% no en té-- i en un 55,3% dels casos els ingressos procedeixen de prestacions --només en una de cada quatre famílies procedeix d'un salari--.

   El 32,7% de les famílies diu destinar menys de 200 euros mensuals a la compra d'aliments, i un 48% assegura que la seva alimentació procedeix sobretot de donacions i ajudes de familiars i amics, destacant el paper de les entitats socials.

   El pagament de l'habitatge, ja sigui lloguer o hipoteca, és la primera prioritat de les famílies enquestades, seguida de l'alimentació, la llum, l'aigua el gas i l'escola dels nens --un 82,6% de les famílies diu tenir dificultats o no poder pagar les despeses escolars--.

   La majoria de les famílies amb fills a Primària tenen beca menjador, però un 21,5% no en rep per a tots els fills i el 58% dels casos no es cobreix la totalitat del cost; en no poder assumir el cofinançament de la beca, el 34,6% ha hagut de compactar-la perquè els fills puguin menjar al col·legi només alguns dies.

   Marquès ha assegurat que s'ha millorat la situació de les beques menjador, però ha recordat que ha hagut de començar a ajudar alumnes de Secundària i ha demanat recursos a la Generalitat amb vista a l'estiu.

   Un dels aspectes que prefereixen els usuaris de la Creu Roja és la possibilitat d'ús d'una targeta prepagament carregada perquè, segons Marquès, "dignifica" les persones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés