Publicat 20/02/2014 14:01

Aconsegueixen descobrir la capacitat analgèsica dels fàrmacs abans de provar-los en animals

Investigadores del Idibell
IDIBELL

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Insitut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), la Universitat de Barcelona (UB) i Esteve han desenvolupat una nova tecnologia que permet descobrir la capacitat analgèsica dels fàrmacs abans de provar-los en animals, fet que permet un estalvi de temps i diners en la recerca de nous medicaments efectius contra el dolor.

En el desenvolupament de nous fàrmacs analgèsics, l'eficàcia d'aquestes molècules s'ha demostrat tradicionalment utilitzant animals que senten dolor, un procés "pesat, costós i a vegades poc aclaridor", han informat aquest dijous en un comunicat conjunt l'Idibell, la UB i Esteve.

Els investigadors, dirigits pel professor de la UB Francisco Ciruela, han desenvolupat un biosensor basat en la transferència d'energia ecos de fluorescència (Fret), que permet catalogar en un sistema senzill la seva eficàcia analgèsica.

Els experiments realitzats han permès establir una correlació directa entre el senyal Fret del biosensor en resposta a fàrmacs coneguts i l'eficàcia analgèsica dels mateixos.

"Amb aquest patró tan definit podem prendre una nova molècula i fer una predicció del seu comportament analgèsic", ha valorat Ciruela, que ha revelat que aquesta nova tecnologia ja ha estat patentada.

Tot i que encara és d'hora per aprofitar tot el rendiment d'aquesta troballa perquè els investigadors encara estan fent mesuraments de Fret amb els fàrmacs "d'un en un", s'espera que aviat pugui aplicar-se de manera extensiva.

FARMACOLOGIA DEL DOLOR

Ciruela ha recordat que en la farmacologia del dolor existeixen dos grups principals de fàrmacs: els antiinflamatoris no esteroideos (Aine) i els opioides, cadascun d'ells amb mecanismes d'acció diferents i amb un sostre analgèsic i efectes secundaris desiguals.

Mentre que els Aine --per exemple, el ibuprofèn-- tenen una potència analgèsica entre baixa i moderada i uns efectes secundaris moderats, els opioides --per exemple, la morfina-- són analgèsics molt potents i el seu ús pot comportar l'aparició d'efectes adversos greus.

Per tant, "hi ha un buit analgèsic important", no només pel que fa a presentar un perfil de benefici-risc favorable pel tractament del dolor alt, sinó també pel que fa a l'abordatge del dolor, on sovint els fàrmacs de referència no són efectius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés