Actualitzat 04/06/2015 16:26

45 artistes de 17 països aterren a Loop Fair Barcelona amb les seves creacions de videoart

Videostill of 'Walking with Richard' participante en Loop
Foto: LOOP FAIR

BARCELONA, 4 Juny (EUROPA PRESS) -

   Un total 45 artistes de 17 països han aterrat fins al dissabte amb les seves creacions de videoart al XIII Loop Fair 2015 Barcelona, una edició en la qual, com a novetat, tres de les propostes incorporen àudio a més de vídeo, ha explicat en roda de premsa el president Jean-Claude Lemaître.

   Lemaître ha assenyalat que la producció de videoart per ordinador s'ha convertit en tendència, així com la introducció de l'àudio, tot això amb una mirada eminentment negativa que ha atribuït a "l'època difícil" i a un acostament del vídeo al cinema.

   El gruix dels projectes exposats a l'Hotel Catalonia Rambla --15 estrenes mundials-- són d'origen europeu, tot i que hi ha un 25% de peces de videoart procedents de la resta del món, dels quals ha destacat una producció australiana.

   Ha assenyalat la presència destacada d'Àsia --un 13% de les produccions són d'aquest continent--, i ha detallat que Loop ha invitat 120 professionals i col·leccionistes privats, que poden estar interessats a adquirir alguna de les obres --l'any passat la fira va tancar amb 64 vendes--.

   D'aquests convidats, dos terços són col·leccionistes privats i un terç són museus i institucions, com el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid, Centre Nacional d'Art i Cultura Georges Pompidou de París (França), el Tel Aviv Museum of Art (Israel), el Musée d'Art Moderne de París (França), la Fondation Louis Vuitton de París i el Multimèdia Art Muzey de Moscou (Rússia), entre d'altres.

MOLTA COMPRA INSTITUCIONAL

   La presència de les institucions és important, ja que després de les anteriors edicions de Loop "s'ha comprat moltíssima obra a nivell institucional", i no és estrany veure com els principals museus incorporen a les seves col·leccions peces de videoart.

   El president ha destacat que "la fira està al mapa mundial" pel seu paper de pionera, ja que va néixer el 2003, i n'ha destacat la voluntat que hi hagi renovació i rotació en els projectes que es van exposant per oferir als col·leccionistes diferents productes cada any.

   Per a Lemaître, aquest esdeveniment és més que una fira "una reunió d'ànimes", que després d'aquests anys ha assolit un nivell òptim i se sustenta en les seves tres potes: fira, festival i apartat R+D.

   De fet, en el marc de l'esdeveniment es produeixen debats sobre aquest sector en creixement, amb qüestions com si el videoart ha de regir-se per les normes del món de la imatge i el cinema o per les de l'art tradicional o si el que es compra a l'adquirir una peça de 'videoart' són els drets d'autor o la peça en si.

    Els preus del videoart també són un símptoma de la "progressiva normalització del mercat", ja que van començar situant-se en els 1.000 euros, i ara la mitjana de cada peça és de 7.000 euros, cosa que no impedeix que al Loop s'exhibeixin projectes de 25.000 euros, per exemple.

   L'esdeveniment té un pressupost aproximat de 700.000 euros, una xifra semblant a la de l'any passat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés