Publicat 13/05/2015 13:53

Wert diu a CiU que l'atenció individualitzada per estudiar en castellà discrimina

José Ignacio Wert y Ana Pastor
EUROPA PRESS

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha advertit a CiU en el Ple del Congrés que el sistema d'atenció individualitzada als alumnes que optin pel castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya "condueix a una situació de discriminació gairebé idèntica a la separació en grups de classe per raó de llengua habitual".

Wert ha assenyalat al diputat català Martí Barberá, durant la sessió de control a l'executiu, que aquesta afirmació no és del Govern espanyol sinó del Tribunal Constitucional (TC), el Suprem (TS) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que han coincidit en diverses sentències judicials a alertar que existeix una situació de "discriminació" d'alumnes en aquesta comunitat autònoma per donar-los una atenció individualitzada, en lloc d'oferir-los el castellà com a llengua vehicular.

El portaveu d'Educació de CiU al Congrés, Martí Barberà, ha assegurat que el castellà "gaudeix de millor salut que el català" i ha demanat explicacions del recurs del Govern davant del TSJC per reobrir el procés de matriculació a Catalunya i en què acusa la Generalitat d'inacció i omissió.

Segons Barberà, es tracta d'una coartada per dividir la societat catalana, i ha acusat l'executiu de "menysprear" el català i de "perseguir de manera malaltissa" el model d'immersió lingüística, que, segons la seva opinió, cohesiona.

"Se li acaba el temps: ni la seva reforma serà aplicada (Lomce) ni el nostre model d'immersió lingüística va a desaparèixer", ha advertit aquest diputat al ministre.

Wert ha tornat a explicar que les raons reals que ha portat el Govern central a presentar el seu recurs davant del TSJC són les mateixes que han portat al Tribunal Suprem a "dictaminar la inactivitat i l'omissió dels deures de la Generalitat".

Segons el titular d'Educació, el TS creu necessari convalidar la sentència del TSJC, ordenant que una assignatura de caràcter troncal, a més del castellà, s'impartís en castellà, "per donar compliment a la doctrina constitucional".

El ministre ha assegurat que el fet que el català sigui llengua vehicular fonamental de l'ensenyament, "cosa a la qual cap llei de l'Estat mai s'ha oposat", ha de fer-se "compatible" amb la no exclusió del castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable, i que el TSJC va determinar al 25% de les assignatures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés