Publicat 07/04/2020 16:30

Urkullu mostra la seva "disposició" a sumar-se a pactes d'Estat pel Covid-19 amb respecte a les "especificitats"

   El lehendakari aposta per collaborar pel "ben comú", encara que reclama al Govern central que "afini" algunes de les seves mesures

   VITRIA, 7 abr. (EUROPA PRESS TELEVISIÓ) -

   El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha mostrat la seva "disposició absoluta" a sumar-se a possibles acords d'Estat per collaborar en la defensa del "ben comú" enfront del coronavirus, si bé ha precisat que les circumstncies actuals són "absolutament diferents" a les quals en 1977 van propiciar els 'Pactes de la Moncloa'. En tot cas, ha reiterat que el Govern central ha de "afinar" algunes de les mesures que aquesta plantejant, i que les decisions que s'adoptin en endavant han d'atendre a les "especificitats" de cada comunitat autnoma.

   En una roda de premsa per videoconfencia després de la reunió setmanal del Consell de Govern, s'ha referit a la proposta de l'Executiu espanyol per oferir una resposta conjunta a la crisi del covid-19 a través d'uns nous 'Pactes de la Moncloa', uns acords de carcter polític i econmic aconseguits en 1977 pel Govern central i els principals partits i agents socioeconmics.

   El lehendakari ha subratllat que les circumstncies actuals són "absolutament diferents" a les de 1977 pel que fa a la realitat política, institucional i social d'Espanya, ats que en aquella poca no existien les comunitats autnomes. Per aquest motiu, ha cridat a la reflexió" sobre el fet que se citi com exemple per la situació actual uns acords assolits en circumstncies "absolutament diferents a les d'avui dia".

"RESPECTE I RECONEIXEMENT MUTU"

   En tot cas, ha coincidit que és necessari engegar uns "acords d'estat" que donin resposta a la crisi del coronavirus. "El rellevant no és el nom del frum en el qual ens puguem trobar, sinó treballar pel ben comú i des del respecte i el reconeixement mutu. En aquest sentit, estic absolutament disposat", ha manifestat.

   Malgrat aquesta disposició a l'acord, el lehendakari ha plantejat una srie d'objeccions i advertiments respecte a la forma en la qual est actuant el Govern central a l'hora de fer front a la pandmia.

   D'aquesta forma, ha reclamat una "reflexió més profunda" entorn de decisions com la de sollicitar a les comunitats autnomes un llistat de centres que, si escau, poguessin destinar-se al confinament de persones infectades pel coronavirus, per que no presentin símptomes.

"DUBTES"

   El lehendakari ha afirmat que, malgrat els "matisos" que ha anat introduint l'Executiu espanyol a aquest possible confinament, una mesura d'aquest tipus li genera "certs dubtes". El Govern Basc -segons ha explicat-- ja est treballant en l'elaboració del llistat que se li ha reclamat des de l'Administració central, encara que també ha consultat a diversos experts sobre si una mesura com la plantejada pel gabinet de Pedro Sanchez resulta "factible".

   A més, ha advertit que el Ministeri de Sanitat encara no ha aclarit alguns "dubtes", com les quals es refereixen a la forma en la qual es detectaria a les persones asintomáticas, els requisits que han de reunir els centres que acollirien aquests malalts, o la forma en la qual es garantiria la seva atenció i manutenció.

   D'altra banda, ha reiterat la seva petició perqu el Govern d'Espanya "recondueixi" la seva actitud respecte a la decisió de suspendre les partides destinades a les comunitats autnomes per sufragar les polítiques actives d'ocupació, uns fons que seran reorientats a la lluita contra el coronavirus.

   El lehendakari ha censurat que aquesta mesura s'hagi adoptat de forma "unilateral" i ha emplaat Sánchez a "afinar" a l'hora de prendre aquest tipus de decisions. "No ocult que hi ha decisions i formes que no m'agraden; per aix no desvia un pex la meva disposició a afrontar una tasca en comú per frenar l'expansió del coronavirus, cuidar la salut pública i protegir a qui més est sofrint", ha manifestat.

CONVERSA AMB SÁNCHEZ

   Urkullu, que ha explicat que el cap de setmana passat va mantenir una conversa en to "agradable" amb Sánchez, ha reafirmat la seva intenció de dedicar "molt poc temps" a les objeccions i a la crítica, per centrar-se a "treballar i collaborar".

   D'aquesta forma, s'ha mostrat disposat a collaborar en la cerca d'acords per aplicar mesures de "flexibilització" o "desescalada" de les restriccions establertes amb motiu de l'estat d'alarma, encara que ha precisat que els passos que es donin en aquest sentit han de tenir en compte les "especificitats" de cada comunitat autnoma.

   El president del Govern Basc, que ha assegurat sentir-se "amb tota la fortalesa" per fer front al desafiament de la pandmia, ha reiterat el seu respatller a la prolongació de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril, en considerar que és necessari mantenir les mesures de "allament social" per contenir la propagació del virus.

   "VOLTA A la NORMALITAT"

   En tot cas, ha apuntat que, a partir del 26 d'abril, és necessari comenar a establir certs canvis que permetin "flexibilitzar" les restriccions que afecten al "dia a dia", malgrat que pugui mantenir-se la declaració de l'estat d'alarma fins i tot amb posterioritat a aquesta data.

   Urkullu ha explicat que el propi Executiu autonmic est treballant en un pla per a la "volta a la normalitat", que permeti la recuperació progressiva --quan sigui possible-- de les activitats rutinries en els sectors sanitari, educatiu, cultural o econmic.

   Respecte a l'anullació de l'activitat econmica no essencial decretada pel Govern --mesura amb la qual el lehendakari s'ha mostrat molt crític i que posteriorment s'ha flexibilitzat--, ha recordat que el propi Govern central va afirmar que la seva vigncia és fins al 9 d'abril, i que no ha plantejat prrroga alguna en aquest sentit.

   En tot cas, ha insistit en la necessitat de mantenir un cert nivell d'activitat econmica, "complint sempre" amb els protocols de seguretat i salut per evitar contagis.

MASCARETES

   Una altra de les qüestions que ha abordat el lehendakari és la de la polmica entorn de la convenincia o no d'estendre l'ús de les mascarillas a tota la població. Iñigo Urkullu ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va afirmar aquest passat dilluns que "no recomana l'ús massiu" d'aquestes proteccions, sinó que aconsella que la seva utilització se circumscrigui als professionals sanitaris, persones amb símptomes i persones que s'encarreguen de la cura d'altres persones.

   A més, ha explicat que el Govern Basc treballa amb empreses d'Euskadi i amb la Xarxa Basca de Cincia i Tecnologia per poder crear sistemes "propis" de producció d'equips de protecció individuals i collectius, amb la fi "proveir-se" per si mateixa davant les "dificultats globals" que existeixen perqu el Govern central pugui aconseguir aquests equips en l'exterior.

   En aquest sentit, ha mostrat el seu desig que l'Executiu espanyol, que ha assumit la compra centralitzada d'equips per posteriorment distribuir-los entre les comunitats autnomes, "ofereixi respostes al més aviat possible".

485052.1.260.149.20200407163042
Vídeo de la noticia



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés