Actualitzat 10/09/2014 19:02

Fiscalia apunta l'ús "arbitrari del poder" per part de les autoritats per "enriquir" el Duc

Iñaki Urdangarin entra en la Ciudad de la Justicia de Barcelona
EUROPA PRESS

S'oposa a l'arxiu de la imputació d'Urdangarin, Torres i Matas

PALMA DE MALLORCA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció apunta, en un escrit de 72 pàgines a què ha tingut accés Europa Press, l'"exercici arbitrari del poder" per part de les autoritats de les Balears i el País Valencià perquè el Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci Diego Torres, poguessin "enriquir-se" com a adjudicataris 'a dit' dels projectes Illes Balears Fòrum i València Summit, que van costar a les arques públiques un total de 5,9 milions d'euros.

"La causa principal dels contractes administratius mai pot ser l'enriquiment de l'adjudicatari, sinó el quefer útil i oportú per a la causa pública", subratlla el fiscal Pedro Horrach en el seu informe d'al·legacions, presentat aquesta setmana en el marc del cas Nóos.

En aquest sentit, el representant del Ministeri Públic recalca com els responsables de les Administracions públiques, "de comú acord" amb Urdangarin i Torres, van prendre decisions administratives "arbitràries i injustes", mentre que van ser adoptades "al marge del preceptiu expedient administratiu, perquè l'obertura del mateix hagués impedit o obstaculitzat la consecució de la il·lícita finalitat de beneficiar" els dos exsocis.

Mitjançant el seu escrit, el fiscal s'oposa als recursos interposats per diversos imputats del cas Nóos contra el manteniment de la seva imputació en la causa.

D'aquesta manera, sol·licita a l'Audiència Provincial de les Balears que es mantingui en peu el procés penal contra Urdangarin, Torres, la seva dona, Ana María Tejeiro, els germans d'aquesta, Miguel i Marc Antonio Tejeiro, l'expresident del Govern balear Jaume Matas, l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, els exalts càrrecs de la Generalitat Valenciana Jorge Vela, Manuel Aguilar, Luis Lobón i Elisa Maldonado, i l'exconsellera de la Fundació Madrid 16, Mercedes Coghen.

Alhora, s'oposa als recursos interposats pels regidors del PSPV a l'Ajuntament de València, que sol·licita que el vicealcalde, Alfonso Grau, torni a ser imputat; i de Manos Limpias, que demana que es reobri la causa contra Grau i el secretari personal de les Infantes, Carlos García Revenga, entre d'altres.

Tal com incideix Horrach en el seu escrit, els contractes i convenis de col·laboració investigats en aquesta causa, i que van donar lloc a la celebració de dos fòrums sobre turisme i esport a Palma (el 2005 i el 2006, per 2,3 milions d'euros) i dels de València (el 2004, el 2005 i el 2006, per 3,6 milions), van ser "fruit d'una activitat delictiva premeditada" i el resultat de decisions administratives "arbitràries la finalitat de les quals era beneficiar econòmicament persones concretes".

"REDUIR AL MÀXIM ELS COMPORTAMENTS CORRUPTES"

"L'exercici arbitrari del poder, proscrit per l'article 9.3 de la Constitució, és un element decisiu de l'actuació prevaricadora", assevera el fiscal, qui posa èmfasi en la "importància de la contractació pública, que representa un volum molt important del pressupost de qualsevol organisme públic, i en la necessitat de respectar les exigències legals per reduir al màxim les parcel·les de comportaments corruptes".

Tot i això, en el cas de les decisions adoptades per l'Administració per beneficiar Nóos, Horrach apunta com es van vulnerar "de manera palmària" exigències legals com la necessitat de determinar el tipus de contractació més adequat; la prohibició d'arribar a pactes verbals en l'Administració; l'anàlisi del preu de mercat; la transparència i la publicitat, o el control i la fiscalització de la despesa.

"FARSA ORQUESTRADA PER MATAS"

En relació amb el paper que va exercir Matas en el marc de les negociacions per fer els Illes Balears Fòrum, la Fiscalia apunta a una "farsa orquestrada" per l'exministre a fi d'aparentar que l'Illesport -que juntament amb Nóos va signar els convenis per a l'organització dels fòrums- era el que prenia les decisions, quan en realitat, sosté, el contingut reflectit en les actes de les reunions "era fruit de les directrius i decisions" de l'expresident.

"El funcionament real de la Fundació Illesport posa de manifest que Jaume Matas, com a president de la Junta Rectora, era qui prenia les decisions relatives a la memòria d'activitats, el programa d'actuacions i el pressupost de l'esmentada institució, i qui ostentava el domini" sobre l'activitat d'aquest organisme, recalca Horrach.

El fiscal reobre d'aquesta manera els arguments abocts per Matas en el recurs que va presentar contra el manteniment de la seva imputació, en què es desvinculava de les decisions administratives adoptades amb vista a adjudicar els anteriors esdeveniments a l'Institut Nóos.

Davant d'això, Horrach subratlla que, a banda del seu càrrec com a president del Govern, també presidia la Junta de Patrons de l'Illesport, per la qual cosa "l'al·legació del recurrent queda desvirtuada".

"FALTA DE CONTROL" SOBRE FONS PÚBLICS

El Ministeri Públic fa alhora èmfasi en el fet que el preu dels esdeveniments va ser fixat "unilateralment" per Nóos, preu en què "van consentir els responsables de l'Illesport sense que es realitzés una mínima anàlisi d'ajustament de preus del mercat".

Sobre aquesta qüestió, sosté que "l'absoluta falta de control sobre el destí dels fons públics lliurats a l'Institut Nóos no és casual", sinó que "obeeix al concert previ entre els representants de les entitats que subscriuen l'acord per no fiscalitzar la despesa, sense cap justificació legal que empari aquesta manera de fer".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés