Actualitzat 16/09/2014 16:27

Torres-Dulce diu que suspendre l'autonomia catalana seria "decisió política" del Govern espanyol

 El Fiscal General Del Estado, Eduardo Torres-Dulce
EUROPA PRESS

Fiscalia actuarà si s'infringeix la llei: "Sense la carcassa de la legalitat seria la jungla"

BILBAO, 16 set. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha rebutjat especular sobre una suspensió de l'autonomia catalana per ser "una decisió estrictament política" que correspon al Govern, i ha demanat als polítics que no interfereixin en les decisions judicials ni fiscals.

En una compareixença davant dels mitjans de comunicació a Bilbao celebrada després de la reunió del Consell Fiscal, ha assegurat que la Fiscalia actuarà en conseqüència si s'infringeix la Llei a Catalunya perquè, "sense la carcassa de la legalitat, això seria la jungla".

Torres-Dulce s'ha referit a les declaracions del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, en els esmorzars informatius d'Europa Press, en les quals no ha descartat suspendre l'autonomia per evitar la consulta del 9 de novembre.

"No deixa de ser una opinió, ni tan sols un estat de decisió per part del Govern, i valga'm Déu d'intervenir en terrenys que són de pura disposició del Govern" espanyol, ha assenyalat.

En aquest context, ha reclamat "als polítics que no interfereixin, més enllà del legítim dret de crítica, en les decisions judicials i del ministeri fiscal".

CONSULTA

Eduardo Torres-Dulce ha constatat que "hi ha una decisió sobirana del Govern de la Generalitat i del Parlament de legislar en termes de consulta i de dictar decret de convocatòria".

Després d'assenyalar que són "decisions absolutament legítimes que cal respectar", ha indicat que, quan es produeixin, "el Govern de la nació té tot el dret a acceptar-les o a impugnar-les amb els mitjans de la Constitució i les lleis li ofereixen".

Per això, ha dit que no cap comentari que fer sobre "la decisió sobirana de legislar, com la decisió de recórrer-la".

El màxim representant del Ministeri públic ha apuntat que, "en el cas d'algú, un ciutadà català, basc, madrileny o gallec, infringeixi la llei", i la Fiscalia hagi d'actuar, ho farà en conseqüència.

"Però jo espero que no s'infringeixi la llei i que no hi hagi motius per actuar conforme amb el Codi Penal perquè aquest és l'última ràtio, un element per restaurar la convivència i no és bona la utilització del Codi Penal en determinades circumstàncies, però, a vegades, s'imposa en actes quotidians, ho estem aplicant cada dia i és una regla en la qual es basen estrictament l'Estat de Dret i la convivència".

"LA CARCASSA DE LA LEGALITAT"

Per a ell, "sense la carcassa de la legalitat i l'Estat de Dret, això seria la jungla, i cal acceptar les regles de joc democràtic, que són eleccions populars i parlaments elegits democràticament que legislen, tant els nacionals com els autonòmics".

"I el límit des del punt de vista de la infracció de la convivència és el Codi Penal. Quan es produeix, els fiscals actuem, quan no es produeix, no actuem, tenint bé en compte que el nostre criteri és sempre d'interpretació moderna del Codi Penal, que tant de bo complissin els legisladors, que és el principi d'intervenció mínima", ha indicat.

Així, ha afirmat que el Codi Penal "ha de ser un conjunt de regles que regulen mínimament els embats contra la convivència".

"Una societat moderna que regula específicament, extensivament el Codi Penal, no és una societat assentada sobre bons músculs de convivència, que és el que exigeix el pacte social", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés