Publicat 16/03/2015 18:33

El Suprem afirma que és inconstitucional que un imputat no pugui accedir a funcions públiques

Fachada del Tribunal Supremo
EUROPA PRESS

Empara un aspirant a guàrdia civil processat per tràfic de drogues

MADRID, 16 març (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem afirma en una sentència del passat 20 de febrer que no pot excloure's de l'accés a les funcions públiques els aspirants inculpats o processats penalment en ares a la presumpció d'innocència que estableix la Constitució.

La resolució de la Sala Tercera del Suprem, a la qual ha tingut accés Europa Press, resol a favor d'un aspirant a la Guàrdia Civil a qui, després de passar les primeres proves, no se li va permetre prosseguir amb la seva formació a l'Acadèmia de la Guàrdia Civil després de descobrir-se que es trobava incurs en un procediment per un suposat delicte contra la salut pública en un jutjat d'instrucció d'Alcalá de Henares (Madrid).

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Nicolás Antonio Maurandi, assenyala que el dret a accedir a les funcions públiques en condicions d'igualtat ha de ser interpretat conjuntament amb el postulat de presumpció d'innocència de l'article 24 de la Constitució.

"I això comporta que, en qualsevol procediment selectiu convocat per a l'accés a la funció pública cap aspirant pugui ser exclòs per causes que no es fonen en fets plenament acreditats; això és, per raons o consideracions que únicament es recolzin en meres sospites o impressions subjectives i no en dades objectivament acreditats".

Per al Suprem, "la situació d'inculpat o processat en un procés penal (...) per si sola no és bastant per descartar la 'bona conducta' exigible, doncs caldrà que en l'esmentat procés penal s'hagin apreciat dades objectives reveladores d'una conducta que, malgrat no arribar a una definitiva rellevància penal, sí exterioritzin un procedir reprotxable".

CADA IMPUTACIÓ I LES SEVES CIRCUMSTÀNCIES

En aquest cas, l'aspirant va ser apartat pel coronel director de Formació per a l'Escala de Caporals i Guàrdies del Cos de la Guàrdia Civil el juny del 2010 per apreciar-se que aquesta persona no complia amb el punt 2.2 de la convocatòria, que exigia "acreditar bona conducta ciutadana". L'aspirant va ser finalment absolt pel Jutjat d'Alcalá.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid va confirmar l'octubre del 2013 la resolució dictada pel Ministeri de Defensa en entendre que els requisits exigibles per al lloc, entre els quals hi havia l'acreditació de bona conducta, havien de mantenir-se "a cada moment durant els períodes de formació".

Ara, el Suprem assenyala que hi ha lloc al recurs de l'aspirant a guàrdia civil i anul·la l'actuació administrativa que el va excloure de l'escola "per no ser conforme a Dret", tot reconeixent a més que podrà continuar els períodes de formació del procés selectiu del qual va ser privat com a conseqüència de la seva expulsió.

La sentència té el vot particular discrepant del magistrat Jorge Rodríguez-Zapata, que estima com "evident" que, en trobar-se en llibertat provisional per un delicte de tràfic de droga, el recurrent no reunia la bona conducta ciutadana que exigia la convocatòria.

"No es pot considerar que no té justificació, desproporcionat o absent de generalitat que l'accés a una feina de guàrdia civil estigui envoltat en el nostre ordenament dels requisits de conducta irreprotxable (...) que garanteix la Llei".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés