Actualitzat 29/10/2018 18:11

Una startup catalana crea un dispositiu no invasiu que diagnostica malalties renals

   BARCELONA, 28 Oct. (EUROPA PRESS) -

 L'startup catalana CreatSens ha desenvolupat una tecnologia no invasiva per controlar i detectar malalties renals cròniques, mitjançant un dispositiu mèdic que ofereix els resultats en 5 minuts i es pot utilitzar des de la consulta mèdica o des de casa del pacient.

   La Conselleria d'empresa i Coneixement ha informat aquest diumenge en un comunicat que CreatSens, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili, que ha creat un sistema amb un funcionament similar al d'un glucòmetre, utilitza sensors de paper i permet fer l'extracció de sang a través d'una burxada capil·lar, sense necessitat d'enviar les mostres al laboratori.

   D'aquesta manera, amb el dispositiu s'obtenen els resultats de les analítiques en 5 minuts, un temps "molt inferior als mètodes convencionals" i que la startup preveu reduir a 2 minuts quan tingui el dispositiu final completament desenvolupat.

   D'altra banda, el sistema permet que els usuaris, mitjançant una plataforma online, puguin enviar les dades obtingudes al personal sanitari encarregat de monitorizar l'estat dels pacients i avisar-los quan hi hagi algun risc.

   La tecnologia desenvolupada per CreatSens està dirigida aquelles persones que sofreixen algun tipus de problema renal crònic, problemes cardiovasculars, diabetis o que necessitin fer un seguiment constant de la seva funció renal.

   El seu fundador i CEO, Adrià Maceira, ha explicat que "actualment les analítiques per detectar malalties o desordres renals només es poden realitzar en el laboratori clínic una vegada al mes i per tant, requereixen un procediment més llarg".

   El sistema desenvolupat per l'empresa emergent catalana mesura la concentració de creatinina i potassi a la sang, dos biomarcadors que indiquen desordres renals en els pacients.

   CreatSens, que compta amb un prototip funcional validat a l'Hospital Clínic de Barcelona, ha analitzat més de 700 mostres reals i preveu iniciar la comercialització del dispositiu a partir de 2020 a hospitals i centres mèdics de Catalunya, concretament de Barcelona i Tarragona.

   L'startup és una de les 10 que participa al programa IQS Next Tech impulsat per ACCIÓ i organitzat per l'IQS Tech Factory, en la segona edició d'aquest programa que ofereix a les empreses emergents seleccionades formació individualitzada durant sis mesos, per treballar cadascuna de les fases de la cadena de valor dels seus productes i arribar al procés d'industrialització.

   Així mateix, l'startup, fundada el 2017, ha rebut una ajuda de 160.000 euros de la Fundació Renal Iñigo Álvarez de Madrid per al desenvolupament del projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés