Actualitzat 19/09/2018 17:26

La Sindicatura xifra en un 31% la reducció d'entitats del sector públic després de la seva reestructuració

BARCELONA, 19 set. (EUROPA PRESS) -

La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha xifrat en un 31% la reducció d'entitats depenents de la Generalitat de Catalunya entre principis del 2010 i del 2017 com a conseqüència de la reestructuració del sector públic durant aquest període, segons ha informat en una nota aquest dimecres.

La institució ha explicat que aquesta és una de les conclusions de l'informe que ha analitzat la reestructuració del sector públic a Catalunya, que té com objecte la fiscalització de compliment i de gestió dels processos d'extinció de les entitats depenents de la Generalitat amb una participació directa o indirecta superior al 50%, excloent les universitats.

L'informe 17/2018, que ha estat presentat pel síndic major Jaume Amat i va ser aprovat pel Ple de la Sindicatura al juliol, també detalla que el 38,2% de les entitats que s'han vist reduïdes eren societats mercantils.

Ha explicat que la reordenació de les entitats que conformen el sector públic de la Generalitat ha suposat la supressió o la dissolució d'entitats inactives i el reagrupament d'entitats les funcions de les quals es considerava que podien ser assumides per unes altres ja existents o per noves, i ha assenyalat que els actius i els passius de les entitats suprimides van ser integrats a les entitats subrogades o els va rebre l'Administració.

OBSERVACIONS

La Sindicatura ha ressaltat que el Govern català no ha presentat un nou Pla de racionalització i simplificació al Parlament ni tampoc va presentar anualment un informe de les decisions preses per al compliment dels objectius establerts, contràriament al que establia la norma.

Ha detallat que al gener del 2017 hi havia entitats amb l'estat de reordenació 'Bvista' en les quals existia el compromís de baixa des de feia anys sense que s'hagués pres cap mesura sobre aquest tema, i ha sostingut que el seu estat de reordenació s'hauria d'actualitzar.

La institució ha constat diferències en els criteris utilitzats per donar de baixa una entitat de l'inventari d'ens del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques (MINHAP) i per donar-la de baixa del Registre del sector públic de la Generalitat, així com les dades recollides en l'informe de reordenació del departament referents al tipus d'actuació no s'actualitzen quan hi ha una modificació de la proposta inicial.

També ha detectat que en la revisió del procés d'extinció hi ha cinc entitats en les quals no hi ha evidència que s'hagi seguit el procediment establert per l'acord de Govern català al juliol de 2012, mentre que en 13 entitats sí que va seguir malgrat que faltava l'informe de l'assessoria jurídica a dues d'aquestes.

Una altra de les observacions de la Sindicatura és que no ha disposat de la justificació dels estalvis amb import zero d'onze entitats incloses en l'informe del MINHAP sobre la reordenació del sector públic i que en cinc entitats els imports dels estalvis eren erronis.

Ha indicat que els estalvis de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (Icams); l'Entitat Autònoma Museus d'Arquelogia (Eama); l'Agència Catalana de Seguretat Alimentosa (Acsa); Aigües Ter Llobregat (ATLL); Tabasa, Infraestructures i Serveis de Mobilitat (Tabasa), i l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (Icass) van ser calculats amb un criteri diferent a l'aplicat per la resta d'entitats revisades, per la qual cosa no pot concloure sobre la raonabilitat dels seus estalvis.

RECOMANACIONS

La Sindicatura ha recomanat actualitzar les dades referents als processos de reordenació quan es produeixin modificacions de la proposta inicial.

També ha proposat deixar constància en totes les extincions d'entitats produïdes dels càlculs efectuats en els estalvis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés