Publicat 11/11/2014 10:20

El Senat reuneix aquest dimarts els seus òrgans de direcció amb la polèmica pels viatges de Monago sobre la taula

La Cambra treballa en la manera com aplicar la Llei de Transparència, la qual entra en vigor dintre d'un mes i obliga a fer públiques més dades

MADRID, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

La Junta de Portaveus i la Mesa del Senat celebren aquest dimarts les seves reunions setmanals amb la polèmica sobre la taula dels viatges de José Antonio Monago a les Canàries durant any i mig de la seva etapa com a senador, que està disposat a abonar davant del dubte que haguessin estat més personals que de feina, segons ha anunciat el mateix president de la Junta d'Extremadura.

Monago ha sol·licitat aquest dilluns al Senat que faci una "certificació" dels viatges realitzats entre les dates en qüestió del 2009 i 2010 i també la quantificació.

El grup popular a la cambra alta va assegurar la setmana passada que el senador va fer aquells viatges per les seves tasques parlamentàries "de suport" a les illes i no ve fer més comentaris sobre aquesta qüestió, com tampoc l'actual president del Senat i en aquell temps portaveu del PP a la cambra alta, Pío García-Escudero, el qual la setmana passada es trobava a Mèxic participant al X Fòrum Parlamentari Iberoamericà.

La portaveu socialista, María Chivite, va acusar divendres el president extremeny d'haver realitzat aquests viatges per als seus "primers passos amorosos" i va exigir-ne la dimissió, però també va plantejar que el Senat fes "una tasca de coneixement sobre a què es dediquen els viatges que fa la gent". Guillermo Fernández-Vara, secretari general del PSOE extremeny, ha defensat que tota la informació dels viatges dels parlamentaris sigui pública.

El portaveu del PNB a la cambra alta, Jokin Bildarratz, planteja igualment la possibilitat que la Mesa estudiï com "posar les tuteles necessàries" al futur, tot i que adverteix que aquest assumpte és només "un problema puntual" davant del problema segons la seva opinió de fons: la situació del Senat i la necessitat de reformar-lo profundament, ha explicat en unes declaracions a Europa Press.

EN ESPERA DE LA LLEI DE TRANSPARÈNCIA

El Senat paga als parlamentaris els bitllets d'avió, tren, autobús o vaixell dels viatges que realitzen "per a l'acompliment de la seva funció" i n'abona directament la compra a l'empresa transportista o en reemborsa la despesa quan se li presenta la factura, "així com les despeses derivades de l'aparcament a les estacions de tren i aeroports".

Aquesta informació és reservada i la cambra alta no informa ni de la despesa anual total per a aquest concepte ni tampoc dóna a conèixer altres capítols dels seus pressupostos, exceptuant-ne les grans partides generals. El règim econòmic previst per als senadors preveu que se'ls paguin aquests viatges de feina i no en demana explicacions del contingut, ja que entén que les seves senyories són responsables públics i actuen com tal.

El Senat ofereix poca informació dels seus comptes però l'entrada en vigor de la Llei de Transparència, a començaments de desembre, obligarà la institució a bolcar a Internet més dades i ara és en això en el que treballa, a decidir fins on complirà amb l'obligació legal.

La mateixa vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va admetre divendres passat que l'executiu no pot donar cap indicació al legislatiu sobre com aplicar la Llei de Transparència, el qual actua de manera autònoma. "El poder legislatiu es regeix pels seus propis reglaments", va aclarir.

ESTUDIAR LES DECLARACIONS DE BÉNS

Fa poc, el Grup Socialistes va demanar al Senat que estudiés la possibilitat d'investigar un altre tipus d'informació també relativa als senadors, la que ells mateixos reflecteixen en les seves declaracions de béns i rendes.

La Cambra no investiga aquesta documentació, ni té capacitat per demanar comptes als senadors de si el que afirmen reflecteix la realitat de la seva situació patrimonial. El PSOE ha reclamat un canvi perquè el Senat pugui retreure qui menteixi en donar aquesta informació, motiu pel qual es farà un estudi de la situació d'altres parlaments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés