Actualitzat 12/09/2018 12:23

El Senat insta el Govern espanyol a defensar la unitat d'Espanya amb els vots del PP i del PSOE

Ple del Senat
TWITTER SENADO - Archivo

MADRID, 12 set. (EUROPA PRESS) -

El Senat ha instat el Govern espanyol a través d'una moció conseqüència d'una interpel·lació a defensar la unitat d'Espanya i la Constitució, amb els vots a favor del PP, el PSOE, i els partits del grup mixt Cs i Foro Asturias. La moció s'ha aprovat amb 208 vots a favor, 45 en contra i 2 abstencions.

Ha defensat la moció en el ple del Senat la parlamentària del PP Clara San Damián, qui ha exigit a l'Executiu de Pedro Sánchez que es posicioni en "el sí a la unitat d'Espanya o el sí als independentistes". Segons ella, el PSOE s'ha allunyat "cada dia més" de la seva obligació "en acostar-se als enemics d'Espanya".

San Damián ha acusat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de "cedir" a les amenaces del líder de l'Executiu català, Quim Torra, i proposar la convocatòria d'un referèndum --d'autogovern--. "Tornin d'una vegada per sempre al consens constitucionalista que ens va permetre fer front al desafiament independentista", ha clamat.

Per la seva banda, el senador socialista Marcelino Iglesias ha defensat el seu vot favorable a la moció perquè planteja "una obvietat", però ha cridat el PP a respectar l'article 2 de la Constitució en tot el seu contingut i no només pel que fa referència a la unitat, sinó també a l'autonomia de "nacionalitats i regions" i a la solidaritat entre elles.

PSOE: ESMENA A LA TOTALITAT A RAJOY

Segons Iglesias, el PP fa una esmena a la totalitat als seus darrers set anys al Govern central perquè, amb Mariano Rajoy a la Presidència, "es va posar en perill la unitat d'Espanya". "Si ens bloquegem en la llei o la llei, en la llei o la presó, i els altres es bloquegen en referèndum o referèndum, no podem avançar", ha conclòs.

La parlamentària del PP ha contestat al senador del PSOE que al seu partit "tenen una bena als ulls que els impedeix veure la realitat a la qual s'enfronten". D'aquesta manera, considera que la iniciativa presentada aquest dimecres pel PP neix "de la irresponsabilitat del PSOE" i que aquest partit no hauria d'haver criticat el PP quan va recórrer l'Estatut d'Autonomia català. Sobre aquest assumpte, ha recordat que el senador José Montilla, expresident de la Generalitat, va encapçalar mobilitzacions contra la sentència del Tribunal Constitucional.

La senadora del grup mixt Lorena Roldán, de Cs, ha presentat cinc esmenes, acceptades totes elles, per les quals s'insta l'Executiu espanyol a garantir que no s'inverteixen diners públics en la preparació o realització d'un nou referèndum il·legal, a defensar els servidors públics que "pateixen assetjament", a combatre l'"exclusió" de la meitat dels catalans o a convocar una manifestació en suport i reconeixement "als ciutadans que defensen l'estat de dret".

També ha defensat cinc esmenes més des del grup mixt Jordi Navarrete, de Compromís, que en aquest cas han estat rebutjades perquè, tal com ell mateix ha reconegut en la seva exposició, volien "desnaturalitzar" la moció del PP i, al seu parer, "millorar-la". Demanava "desbloquejar" el sistema autonòmic i defensar articles de la Constitució com el 14, d'igualtat entre espanyols, perquè "el cunyat del rei" no tingui "una presó per a ell només". "Si vostè volgués reformar la Constitució i el règim autonòmic, l'esmena a aquesta moció per la unitat d'Espanya no és la via", li ha etzibat San Damián.

EN CONTRA DE LA RESTA DE PARTITS

La resta de senadors que han intervingut durant el debat de la moció --a excepció de Rosa María Domínguez de Posada, de Foro Asturias-- han votat en contra de la moció. Des dels partits independentistes, la senadora del PDeCAT Marta Pascal ha carregat contra el PP i Cs per "competir" per veure qui defensa més la unitat d'Espanya i ha dit que no defensarà cap moció que no s'encamini a acabar amb "la ignomínia que suposa que avui hi hagi presos polítics a Espanya". "L'única sortida és la celebració d'un referèndum", ha apostat en relació a la situació a Catalunya.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu adjunt d'ERC a la Cambra Alta, Miquel Àngel Estradé, qui ha dit que és "tan legítim" defensar la unitat d'Espanya com l'autodeterminació de Catalunya, però que imposar "per la força" la primera és "una violació flagrant dels drets civils". Segons ell, "imposar" la majoria demogràfica que "controla" les institucions, que alhora nomenen els magistrats del Tribunal Constitucional, "constitueix un frau democràtic colossal que converteix la llei en l'últim refugi de l'opressor".

El senador d'En Comú Óscar Guardingo ha ironitzat amb els "comodins del PP" --Catalunya i immigració--, que segons ell utilitza quan li convé "com en aquell concurs famós de Carlos Sobera"; el portaveu del PNB al Senat, Jokin Bildarratz, ha demanat al PP que miri les portades dels diaris catalans i faci "una lectura del que diu la societat"; mentre que Jon Iñarritu, d'EH Bildu, ha assenyalat que en altres països s'han buscat "interpretacions de la llei" per facilitar que els ciutadans decideixin el seu futur.

Finalment, la senadora de Coalición Canaria María del Mar del Pino Julios ha negat el seu suport a la moció per "aprofundir en un problema que no ha tingut cap manera de resoldre's amb el full de ruta del PP".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés