Soraya Santamaría
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recordat als jutges de l'Audiència Nacional que estan "obligats" a aplicar les lleis que el Parlament aprova, després que diversos magistrats hagin qualificat de "nyap" la recent reforma de la justícia universal i hagin demanat que es rectifiqui.

   En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha subratllat que, en un sistema de divisió de poders, igual que el Govern espanyol està obligat a executar les lleis que aprova el legislatiu, els jutges estan "obligats a aplicar-les". I si sorgeixen dubtes, la llei preveu uns mecanismes d'actuació, ha assenyalat.

   La vicepresidenta ha aprofitat per recordar que no és la primera vegada que es reforma l'aplicació del principi de jurisdicció universal a Espanya, que ha generat "problemes" des de la seva introducció al nostre país. Així, l'anterior Govern socialista ja va reduir el 2009 algun dels supòsits en què els tribunals espanyols tenen competència per jutjar casos comesos fora de les nostres fronteres.

    La reforma de la justícia universal estableix que els tribunals espanyols només són competents per perseguir delictes de genocidi o lesa humanitat quan els investigats tinguin la nacionalitat espanyola, resideixin al nostre país o existeixin indicis que el delicte s'hauria comès en territori nacional. Tot i això, avala les investigacions per terrorisme sempre que la víctima tingués nacionalitat espanyola.

   Respecte als delictes de narcotràfic, es requereix que la càrrega tingui Espanya com a origen o destí, ha precisat la portaveu del Govern espanyol. En aquest punt, ha reconegut que han sorgit "dificultats" en el cas de les vaixells de bandera no espanyola detinguts en aigües internacionals i que "en alguns casos" ni tan sols es dirigien a Espanya.

   En aquests casos, "no és que (els delictes) quedin impunes", ha dit, doncs les autoritats espanyoles poden denunciar-lo davant de la justícia del país competent.

   La limitació de la justícia universal ha estat introduïda pel PP a través d'una proposició de llei que es va tramitar per urgència i en lectura única, una decisió que ja ha provocat l'excarceració de 43 narcotraficants i que ve recollint importants crítiques en el fons i en la forma en la majoria dels partits d'oposició, així com entre jutges i fiscals. L'últim a carregar contra aquesta decisió ha estat el jutge Andreu, que va qualificar de "nyap" aquesta reforma i qui va censurar que s'usi la justícia com a "moneda de canvi".

   Cinc dels sis jutges d'instrucció de l'Audiència Nacional s'han rebel·lat contra aquesta reforma promoguda pel PP, que limita les seves competències per investigar genocidis o crims de lesa humanitat comesos en altres països, negant-se a arxivar causes que porten anys instruint. Com a exemple, el jutge Santiago Pedraz ha rebutjat l'arxiu de la mort del periodista espanyol José Couso a l'Iraq i el genocidi contra el poble guatemalenc, en què van morir set espanyols.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés