Publicat 28/07/2014 18:46

Ruz, a l'espera de Fiscalia per donar més passos en la investigació a Jordi Pujol Ferrusola

Jordi Pujol admite que tuvo dinero sin regularizar
EUROPAPRESS

17 empreses de contractes públics haurien fet pagaments de més de 200.000 euros cadascun

MADRID, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz està a l'espera d'un informe de la Fiscalia Anticorrupció per decidir els pròxims passos que donarà en la causa en què investiga a Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Soley (CiU), per haver rebut comissions de més de 200.000 euros per part de societats que haurien estat adjudicatàries de contractes públics a Catalunya.

El magistrat, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, ha demanat a començaments d'aquest mes de juliol un informe al Ministeri Públic perquè li detallés les diligències que considera necessari efectuar després d'analitzar la nombrosa documentació sobre aquests pagaments que ha anat recollint des del febrer passat.

Tant Jordi Pujol Ferrusola com la seva dona, Mercè Gironès, estan imputats indiciàriament per un presumpte delicte de blanqueig de capitals en la causa que Ruz va obrir després de rebre una denúncia de l'exparella de Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez.

Aquesta va assegurar el passat 17 de gener davant el jutge que va acompanyar el fill gran de l'exmandatari català a Andorra per traslladar una motxilla plena de bitllets de 500 euros.

Les fonts consultades han destacat que la investigació que se segueix a l'Audiència Nacional afecta exclusivament el fill de l'expresident de la Generalitat, i que és aviat per determinar si existeix alguna connexió entre els moviments investigats i els fons no declarats que el seu pare va confessar divendres passat haver acumulat des del 1980.

En principi, la confessió de Pujol serà estudiada per un jutjat d'instrucció de Barcelona, que haurà de pronunciar-se sobre la denúncia per sis delictes que aquest dilluns ha interposat el sindicat Mans Netes.

Fonts de la Fiscalia Anticorrupció han assenyalat a Europa Press que estudiaran si aquesta actuació revesteix indicis de delicte tot i que no van voler avançar si la causa podria instruir-se a Barcelona o a l'Audiència Nacional, que seria competent d'existir alguna connexió amb la causa de Ruz o si s'arribés a investigar un delicte de blanqueig de capitals comès a l'estranger.

RUZ JA TÉ LA DOCUMENTACIÓ

Ruz va dictar el passat 17 de febrer una resolució en què es dirigia a 17 empreses de construcció i serveis que "directament o indirectament" van declarar "ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya" perquè detallessin la naturalesa dels serveis que haurien rebut per efectuar pagaments en comptes bancaris de cinc societats propietat de Pujol Ferrusola i la seva dona.

El jutge investiga si les societats Iniciatives, Màrqueting i Inversions S.A., Project Màrqueting Cat S.L., Inter Rosario Port Services S.A., Ative Translation S.A. i Iberoamericana de Business and Màrqueting S.A. van dur a terme la "sortida de divises" a l'Argentina, Suïssa, Uruguai, Luxemburg, els Estats Units, Mèxic, França i Gabon, entre altres països.

A més, ha demanat a les entitats financeres BBVA, Crédit Suisse, Santander, Banc Financer d'Inversions i Banque Privée Edmond Derotshchild Europe informació sobre els comptes que el matrimoni investigat té a nom seu.

En concret, Iniciatives, Màrqueting i Inversions S.A., amb domicili social a Barcelona, va declarar entre el 2004 i el 2012 uns ingressos de 7.925.262 euros i uns pagaments de 1.595.644 euros; mentre que Project Màrqueting Cat S.L., amb idèntic domicili social que l'anterior, va rebre en aquest període 6.043.010 euros i va efectuar uns pagaments d'1.021.739 euros.

Els suposats pagadors, segons la sentència, haurien estat Ascot Inversions S.L., Ciments Esfera S.A., Cons. Materials i Paviments Immobiliaris S.L., Copisa Constructora Pirinenca S.A., Famguega S.L., GBI Serveis S.A., Grup Isolux Corsan S.A., Life Mataró S.L., New-Piave Seis S.L., Novensauro Immobles S.L., Simper Office S.L., Bulk Minis and Minerals S.L.U., Copisa Projectes i Mant. Industrials S.A.U, Emte S.A., Inverama S.L., Isolux Enginyeria S.A. i Trade Management Consulting S.L.

El jutge també rastreja les activitats empresarials i inversions que el fill de l'expresident de la Generalitat hauria dut a terme a Mèxic, així com la venda de dues finques rústiques a Palamós (Girona) que es va produir el juliol del 2006.

També ha demanat al Cadastre Immobiliari que confirmés si Pujol Ferrusola i la seva dona són propietaris d'un pis al carrer Santa Caterina de Siena de Barcelona.

EL RASTRE DELS COTXES DE LUXE

Durant aquests mesos el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 també ha rebut documentació de la Direcció General de Trànsit (DGT) sobre cinc vehicles d'alta gamma dels quals Pujol Ferrusola en feia ús (dos Porsches, un Ferrari, un Jaguar, un Lotus i un Mercedes Benz), i alhora ha ordenat interrogar els venedors d'altres cinc (dos Ferrari, un Porsche, un Lamborghini i un Mercedes Benz).

En alguns casos, segons les fonts jurídiques consultades, s'han justificat preus de venda baixos per tractar-se de vehicles per a col·leccionistes.

Segons un informe de l'Agència Tributària relacionat amb la causa, Pujol Ferrusola va moure 32.407.658 milions d'euros en divises amb destinació a paradisos fiscals entre el 30 de març del 2004 i el 28 de novembre del 2012.

En una resolució dictada l'abril passat, Ruz revelava que el fill gran de Pujol va dur a terme 118 operacions financeres en aquests vuit anys que van partir dels bancs Mediolanum, BBVA i Credit Suisse i van acabar en entitats de 13 països diferents, entre els quals hi ha les Illes Caiman, Gabon o Lietchenstein.

PUJOL FERRUSOLA COBRAVA DE LES SEVES DUES EMPRESES

D'acord amb la informació recollida per l'Agència Tributària, el fill de l'excap del Govern català va rebre rendes de les seves dues primeres empreses (Iniciatives, Màrqueting i Inversions S.A. i Project Màrqueting Cat S.L.) que entre els anys 2004 i 2012 van arribar als 143.056 euros el 2005.

A la resta d'exercicis Pujol Ferrusola va cobrar 44.450 euros el 2004, 116.268 el 2006, 110.562 el 2007, 134.609 el 2008, 136.845 el 2009, 120.185 el 2010, 67.483 el 2011 i 32.861 el 2012.

També consten les corresponents declaracions sobre el patrimoni que va presentar en aquests exercicis tot i que en elles, segons destaca el jutge, "a excepció de la corresponent a l'exercici 2012, no figuren les titularitats de nombrosos vehicles, alguns dels quals tenen un alt valor econòmic".

Les declaracions d'IVA presentades per Pujol Ferrusola, que estava donat d'alta com a autònom, tenien com a bases imposables les següents quanties: 52.000 euros el 2004, 156.269 el 2005, 141.184 el 2009, 123.534 el 2010, 70.584 el 2011 i 43.410 el 2012.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés