Publicat 07/05/2019 21:55

Ribera considera "determinant" una transició ecològica que pensi en els consumidors

Debat sobre la transició ecolgica en l'Illustre Collegi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB)
David Zorrakino - Europa Press

   Afirma que és una transformació profunda del model de desenvolupament i demana no perdre el temps

   BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

   La ministra per a la Transició Ecolgica, Teresa Ribera, ha considerat "determinant" que la transició ecolgica pensi en els consumidors i posi el focus en fiscalitat, l'acompanyament social i els serveis socials, més enll dels sectors concrets afectats.

   Ho ha afirmat aquest dimarts durant el debat sobre la transició ecolgica i la reforma de les finances, en el Collegi de l'Advocacia de Barcelona (Icab), organitzat pel collegi al costat de Finance Watch, Revo Prosperitat Sostenible, Asufin i Fundació Finances tiques, i que ha comptat amb la participació de representants de partits.

   "No podem oblidar aquesta altra variable que no són treballadors professionals o comarques on es concentra una gran activitat que de cop collapsa en molt poc temps, sinó els consumidors: els índexs de pobresa energtica, de pobresa hídrica, de dificultat d'accés a aliments i els serveis públics. El debat fiscal est darrere d'aix. És una transformació profundíssima del model de desenvolupament", ha dit.

   Ribera també ha lamentat que quan van entrar al Govern es van trobar amb que "no s'havia ents o renunciat a entendre" la magnitud del canvi i l'escs temps que es disposa per abordar-ho.

   "Es va deixar passar el temps. Hem d'anticipar-nos, perqu el compte enrere és molt rpida. Cal entendre que la variable temps és fonamental. No hi ha temps, cal posar-se les piles", ha afegit.

UNIÓ EUROPEA

   Creu que el conjunt del pressupostos i la resta de polítiques comunitries amb capacitat de ser finanades a través del pressupost comunitari han de ser "creixentment verds", i ha dit que els pasos de la Unió Europea no poden eludir les seves responsabilitats.

   "Quan parlem de Green New Deal crec que que hem de pensar com acompanyem la transformació del conjunt dels sectors productius, com acompanyem la transformació de les noves capacitats i habilitats professionals, com acompanyem els consumidors més vulnerables en les fases inicials d'un procés enormement complex", ha insistit.

   A més, ha afirmat que, més enll d'invertir diners "en verd", és necessari pensar en quin és l'efecte distorsionante o el sobrecost que representa per a sectors que no poden abordar la primera fase: "I aix em sembla que forma parteixi de la responsabilitat domstica".

DEBAT AMB CANDIDATS

   Al debat també han participat el candidat al Parlament Europeu per Cs, Jordi Canyes; el candidat dels comuns a les europees i número tres de la candidatura d'Unides Podem Canviar Europa, Ernest Urtasun; el diputat electe del PP al Congrés per Las Palmas, Guillermo Mariscal; el candidat d'ERC a les municipals per Barcelona Pep Sales, i el candidat a les eleccions generals del 28-A per JxCat Ramon Tremosa.

   Canyes ha defensat que el sector públic és qui ha de delimitar al privat a l'hora d'abordar aquests canvis ja que, segons ell, no es pot confiar que aquest últim ho faci voluntriament, i ha lamentat que aquestes transicions poden suposar grans prdues d'ocupacions: "Els reguladors tenen l'obligació de fer mobilitzar els diners necessaris per a la transició".

   Mariscal, en canvi, ha insistit que les inversions del sector públic en aquest tipus de transicions són solament un catalitzador, ja que no hi ha suficient capacitat pública per abordar el canvi sense el sector privat, en les seves paraules.

   Per afrontar la transició energtica, Urtasun també incidit en les inversions del sector privat i ha apostat pel tractament prudencial: "Necessitem moure inversions del sector financer cap a inversions sostenibles, alguna cosa difícil per que ha d'aconseguir-se amb regulacions".

   Sales ha assenyalat que per a una transició justa caldr posar damunt de la taula diversos conflictes, com el territorial i el de la mobilitat, ja que un impost al disel va a tenir un impacte diferent en funció de lloc.

   Per la seva banda, Tremosa ha criticat l'Estat per tenir un alt nombre d'infraccions per males transposicions de normes comunitries, i ha sostingut que abans de parlar de més incidncia comunitria sobre els pasos, cal exigir una millora de l'organització actual: "Abans d'exigir més Europa cal exigir una millor Europa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés